По време на двуседмичния си преход през смразяващо студените Анди,

...
По време на двуседмичния си преход през смразяващо студените Анди,
Коментари Харесай

Бедни венецуелци вървят пеша из Южна Америка в търсене на по-добър живот

По време на двуседмичния си преход през смразяващо студените Анди, останалият без никакви пари венецуелски мигрант Хесус Мендоса се хранил по-добре, в сравнение с в обеднялата си татковина в продължение на месеци.

"Във Венецуела се хранех по два пъти дневно, в случай че имах шанс ", споделя Мендоса, вървейки по Панамериканската автомагистрала с оръфана раница на гърба. Той влезнал нелегално в Еквадор, откакто пресякъл неохраняваната граница с Колумбия.

"Колумбийците, които срещнах по пътя, демонстрираха благотворителност. Дадоха ни храна и вода. Дори ядох пилешко, което във Венецуела е разкош ", споделя 25-годишният дърводелец пред Фондация Томсън Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Крахът на стопанската система, възходящата беднотия и дефицитът на медицински услуги принудиха повече от 1,6 милиона венецуелци да изоставен от 2015 година богатата на нефт страна. Според Организация на обединените нации това е една от най-големите всеобщи миграции в историята на Латинска Америка. Богатите и способни венецуелци с университетско обучение още преди години отпътуваха за чужбина, с цел да си намерят работа в петролната промишленост и да стартират бизнес. Сегашната вълна мигранти е от бедните и най-нуждаещите се венецуелци. Те наброяват хиляди, нямат пари за самолетни и автобусни билети, даже за паспорти и вървят пешком, някои от тях с бебета на ръце. Тръгнали са с вярата да намерят по-добър живот в Еквадор, Перу, Чили, Бразилия и Аржентина.

38-годишната Карина Мендес и брачният партньор й напуснали Венецуела преди две седмици, с цел да отидат в Перу, където се надяват да изкарат пари за антибиотици и други медикаменти за болната си дребна щерка.

"Дори и да намериш медикаментите, от които имаш потребност, те са прекомерно скъпи ", споделя семейство Мендес пред Фондация Томсън Ройтерс, до момента в който чакат цели часове някой камионджия да ги качи на автостоп. Заради голямата хиперинфлация, която Международният валутен фонд предвижда, че може да доближи един милион % до края на годината, минималната месечна заплата във Венецуела едвам покрива цената на кг ориз или брашно.

Парите са станали толкоз безполезни, че банкнотите се употребяват за правене на декорации и сувенири. "С това, което печелиш на месец, не можеш да си купиш главните неща, от които се нуждаеш, с цел да оцелееш. За една нощ цените скачат с 40 % ", споделя Рафаел Барбоса, още един мигрант, тръгнал по ветровитата автомагистрала.

"Момент на рецесия "

Колумбия одобри максимален брой венецуелски мигранти, към 870 000, а броят им в цяла Южна Америка продължава да пораства. Рекорден брой от над 4000 венецуелци дневно влизаха в Еквадор в средата на август.

Служители от Колумбия, Еквадор и Перу ще се срещнат тази седмица в Богота, с цел да търсят решение на въпроса с миграцията, която заплашва да надвиши опциите на района.

Международната организация на Организация на обединените нации по миграцията съобщи предходната седмица, че назрява "момент на рецесия ", съпоставима с тази в Средиземноморието.

"Нуждаем се от проект за реакция на районно равнище. Мигрантският поток се усилва по бройка и териториален обсег. При тези условия каквито и да е едностранни дейности ще имат доста последствия за другите страни в района ", съобщи Кристиан Виснес, шеф на колумбийския клон на Норвежкия съвет за бежанците.

Перу вкара този месец по-строги правила за венецуелците, измежду които условието за влизане в страната с паспорти, а освен с персонални карти. Съдия отсрочи за шест месеца приемането на сходно предписание в Еквадор.

"Подобни ограничения няма да попречат на хората да пресичат границата. Те ще продължат да го вършат ", споделя Виснес.

Йоланда Монтенегро, която ръководи частен подслон за мигранти "Каса Огар Хесус дел Мигранте " в намиращия се на границата еквадорски град Тулкан, твърди, че по-строгият надзор ще ускори противозаконното прекосяване през границата.

"Всеки мигрант си има семейство, което чака да бъде нахранено. Логично е хората да продължат, без значение от въведените ограничавания. Всъщност ще завоюват трафикантите, които употребяват отчаянието на хората, с цел да извлекат полза, споделя Монтенегро.

Все повече мигранти желаят да отидат в Перу, която е една от най-бързорастящите стопански системи в района.

Около 350 000 венецуелци са се открили в Перу тази година спрямо 2350 през 2015 година

Смята се, че Перу се счита, че има по-малко ограничавания за работна виза и че предлага най-хубави благоприятни условия за намиране на работа като строител, чистач, сервитьор и аргатин.

"Чувал съм, че Перу има добра стопанска система. Синът ми си откри там работа в строителството за броени седмици ", споделя 52-годишният Даниел Сегура, мигрант и водач на камион, който се надява да се причисли към сина си.

Еквадор също притегля мигрантите с опцията да им се заплаща в щатски долари. Там са се открили към 40 000 венецуелци. Много от тях живеят в живописния град Ибара, ситуиран на два часа път с автомобил от планинската граница на Еквадор с Колумбия. Те изкарват прехраната си, чистейки стъклата на спрелите на светофара коли, продавайки сладкиши или полагайки на ниска цена труд за локални бизнеси.

Анхел Мехиа, на 35 година, дошъл в Ибара през март и почнал работа като чистач в хотел. Изкарва и спомагателни пари от защитата на паркирани коли нощно време. Бившият управител на супермаркет печели по-малко от половината от минималната месечна работна заплата в Колумбия.

"Благодарен съм, че имам работа, която ми разрешава да изпращам по 40 $ месечно на жена ми и бебето ми във Венецуела, с цел да могат да претърпяват ", споделя той.

На автомагистралата по пътя за Перу 21-годишният Хавиер Кабайеро бута влачи куфар на колелца, цялостен с одеяла, и огромен кръст, без да се вълнува от ограниченията за прекъсване на мигрантите.

"Вече не се опасяваме от нищо. Ще продължим напред. Видяхме ужасни неща във Венецуела, по какъв начин хора умират от апетит ", споделя Кабайеро.

"Нямаме паспорти, само че няма да се връщаме във Венецуела. Това значи да се върнем към нищетата ", прибавя той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР