По време на бременността се налага да научите много нови

...
По време на бременността се налага да научите много нови
Коментари Харесай

Урок по химия за бъдещи майки

По време на бременността се постанова да научите доста нови неща, както и да си припомните остарели познания. Например някои детайли от таблицата на Менделеев, които могат да причинят вродени увреждания на плода, т. нар тератогенни, и по какъв начин да стоите по-далеч от тях.

Вода: микроорганизми + хлор

Да стартираме с качествата на водата, която пием всеки ден. Нейният състав напълно не се изчерпва с положителното остаряло H2O. Във водата от водопровода живеят доста микроорганизми и с цел да се избегнат болести тя всеобщо се хлорира. Но точно от това идва заплахата. Ако бактериите могат да се отстранят посредством изваряване на водата, то хлорът има огромна заплаха да се трансформира в отровата диоксин. Водата от водопровода също нерядко е нечиста с пестициди от почвата или олово от тръбите и пречиствателните уреди. Всички тези субстанции са тератогени – т.е. могат да причинят вродени увреждания.

Какво да вършиме:
● Купете си първокласен филтър за филтриране на водата.
● Пийте и използвайте за готвене бутилирана вода, само че пазете пластмасовите опаковки от нагряване и директна слънчева светлина.
● Възползвайте се, в случай че наоколо има изворна вода с тестван състав. Най-добре я наливайте не в пластмасови бутилки, а в стъклени дамаджани.

Олово: ремонтни материали, консерви и нечисти храни

Макар че оловният бензин от няколко години е спрян от продажба в нашата страна, почвите към оживените пътища към момента са нечисти с този тежък метал. Затова избягвайте плодове, зеленчуци и билки, които са расли наоколо до автомагистрали или са с неразбираем генезис. Олово се съдържа и в някои интериорни бои, както и в консервените кутии.

Какво да вършиме:
● Не вземайте присъединяване в ремонтни действия и даже напуснете жилището за няколко дни по време на боядисването и лакирането на паркета.
● Избягвайте храните от консервени кутии, изключително в случай че са създадени преди повече от година, тъй като с времето количеството на отделеното олово се усилва. Най-безопасна опция са продуктите в стъклени буркани.

Отровни газове: почистващи препарати и инсектициди

Дезинфекция на ваната и тоалетната, унищожаване на котления камък, разчистване на загорялата фурна, отърваване от хлебарките – хигиената несъмнено е значима, само че се реализира с отровни субстанции, които би трябвало да избягвате през бременността.

Какво да вършиме:
● Ако препаратът има мощна, замайваща миризма, не го използвайте, изключително в затворени пространства като банята и тоалетната. По-добре оставете тази работа на някой непосредствен.
● Вместо аерозоли купувайте течни препарати.
● Не смесвайте препарати, които съдържат хлор и амоняк. Сами по себе си тези субстанции са рискови, само че когато влязат в химична реакция се отделят изключително токсични газове.
● Когато е допустимо, заменяйте препаратите със сода, оцет и лимонен сок – безвредни и изпитани от времето средства.
● Химичните инсектициди са мощни токсини, които поразяват нервната система, по тази причина се откажете от използването им и изгонете нежеланите съквартиранти с натурални средства.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР