По-високите цени на водата, енергоносителите и торовете оскъпяват и разсадаВ

...
По-високите цени на водата, енергоносителите и торовете оскъпяват и разсадаВ
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли зеленчуковият разсад през тази година?

По-високите цени на водата, енергоносителите и торовете оскъпяват и разсада

В множеството области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други съществени зеленчуци предвиждат повишаване през тази година. Като аргументи показват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които употребяват за отопление на оранжериите, както и на горивата за транспорта до пазара, предава Българска телеграфна агенция.

В опит за запазят клиентите си и да осъществят цялата продукция, част от производителите възнамеряват да задържат цените на миналогодишното равнище, макар повишението на разноските. „ Не смеем да подвигаме цените, защото по този начин натоварваме така и така притиснатите стопани “, разяснява притежателят на оранжерия в Минерални бани, Хасковско Иван Тончев.

Някои стопани избират сами да приготвят разсада като заделят семена от продукцията си. " Много е мъчно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора около теб, които да ти оказват помощ, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска доста грижи. През два часа би трябвало да си в оранжерията. Ако е топло, би трябвало да го отвиеш, в случай че е студено, би трябвало да го завиеш “, описа Елка Лунгова от русенското селоРяхово.

Поскъпване на разсада с 20 - 30% чакат в Разградско

Цените на разсада за домати, краставици и пипер ще са с към 20-30 % по-високи по отношение на предходната година, сподели Нихат Расим, притежател и шеф на фамилна компания за произвеждане на зеленчуци и семена в заветското село Брестовене. По думите му цената на разсада е обикновено да се усили поради покачването в цените на семената, торовете и електрическата енергия. „ Семената, които купуваме в този момент за производството на разсад са с 50 на 100 по-високи. Разбира се, доста е значимо и какъв вид са “, изясни производителят. Според него разсаддомати и краставици ще са към един лев за коренче, а пиперът ще е малко по-евтин. Наблюденията му са, че доста хора през последните години избират да си закупят подготвен разсад, спестявайки си процеса и чакането по подготовката му.

" Не се чака фрапантно нарастване на цените на разсада ", увери Сезгин Ефраим от кубратското село Звънарци. От 21 години производителят предлага на пазара главно разсади за домати, краставици, пипер и марули. " Стръкчетата са пикирани в кутийки от кисело мляко и няма да прекарват засаждането ", споделя производителят, който отглежда растенията в домашна оранжерия в родното си село. По думите му, в случай че предходната година кофичка разсаддомати се е предложило на цена към един лев, краставиците - по 80 стотинки на коренче, то тази година покачването ще е с към 20 - 30 стотинки. " Неизбежно е да няма нарастване на цените на разсада поради покачването на разноските ", разяснява Сезгин Ефраим.

Според производител от Русенско не се чака повишаване на разсада тази година

„ Много е мъчно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора около теб, които да ти оказват помощ, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска доста грижи. През два часа би трябвало да си в оранжерията. Ако е топло, би трябвало да го отвиеш, в случай че е студено, би трябвало да го завиеш “, сподели Елка Лунгова от русенското селоРяхово. От 30 години тя се занимава с произвеждане на разсад и зеленчуци.

По думите ѝ тази година евентуално ще е последната, в която ще отглежда разсад и зеленчуци за продажба. Причината е, че конкуренцията е нелоялна, няма и служащи. " До предходната година отглеждахме към 50 000 корена - домати, пипер, краставици. През тази година намалихме производството до една пета ", изясни Лунгова.

Според нея разсадът няма да бъде по-скъп от предходната година. Тогава за към 1,00 - 1,20 лв. се е продавал корен домат. Краставицата в кофичка е била към 1.,0 лв., като в нея има сред два и четири корена. Пиперът - непикиран корен, се е продавал към 20 стотинки. " Така ще бъде и през тази година, в случай че не се постанова да се отоплява оранжерията на ток. Много зависи от това дали март и април ще бъдат топли месеци или ще е студено. Ние ще стартираме да продаваме разсад след 10 април тази година ", изясни Лунгова.

С 20 - 30% по-скъп се чака да е разсадът за на доматите в Силистренско

Земеделски производители от Силистренско споделиха, че в района се вижда отлив от производството на най-ранния разсад поради високите цени на електрическата сила.

През предходната година разсадът на доматите се продаваше на цена от един лев до 1,60 лв. за другите сортове. Очакванията са, че тази година цената ще се усили с към 20 - 30%. Причината е в фрапантното повишаване на всички консумативи – семена, торф, амбалаж. Подобно ще е нарастването и при краставиците и пипера, а това ще докара до по-скъпи зеленчуци на пазара.

Стопаните споделят, че чакат по-високите цени да откажат част от клиентите. Те обаче са безапелационни, че производството на разсад е профилирана активност и е по-добре да се прави от експерт.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР