По-високите температури навън ни карат да си мислим за предстоящите

...
По-високите температури навън ни карат да си мислим за предстоящите
Коментари Харесай

Учените са на път да ни отърват от комарите

По-високите температури на открито ни карат да си мислим за идните топли дни, появява се и еуфорията от задаващото се лято и като цяло започваме да се усещаме много по-добре. Разбира се, постоянно би трябвало да има нещо, което да ни помрачи насладата и макар че в този момент не мислим за това, напълно скоро в летните вечери ще ни навестят едни остарели познайници, които ще се навъртат към късите ни ръкави за да ни атакуван. Въпреки че звучи злокобно, всички по един или различен метод се оправяме с комарите през летните месеци, като сме чували какви ли не теории - че имат желание към кръвна група или пък към цвят на облекло.

В реалност комарите са повече от досадни, тъй като са може би най-опасното животно в света. Те са преносители на смъртоносни заболявания като малария, денга, вируса на Западен Нил, зика и жълта тресчица. По данни на Световната здравна организация заболяванията, пренасяни от комари, са причина за към 725 000 смъртни случая всяка година.

Сега учените се пробват да схванат дали има натурален метод тези инсекти да ни оставят на мира. Изследователи от университетите " Тулейн " и " Райс "  се насочват към опити със стикери, които да заблудят комарите. Пластирите се направени от синтетична кожа, доближаваща се до човешката, като проучването цели да разкрие кои репеленти влияят най-силно върху комарите и по какъв начин те придвижват смъртоносни заболявания. Биоинженери от Университета Райс са създали хидрогелния материал и програмен продукт за машинно образование, който проучва видеозаписи на хранещи се комари, с цел да разпознава модели, написа hicomm.bg.

 

Всяка тестова камера е оборудвана с камери, които записват метода на хранене на комарите. Изкуственият разсъдък се употребява за следене и подбиране на нормалните места на захапване и какъв брой време е належащо за хранене.

В новото проучване, оповестено в Frontiers in Bioengineering and Biotechnology, е открито, че тези пластири от хидрогел основават по-постоянна среда за изпитване на комари, без значение от типа им. Тестовете демонстрират, че както DEET, по този начин и репелентите на растителна основа, направени от масла от лимон и евкалипт, са ефикасни за отбиване на комарите, до момента в който комарите се хранят драговолно върху хидрогеловете без репелент.

" Това е голяма смяна ", споделя Доун Уесън, доцент по тропическа медицина в Училището по публично здраве и тропическа медицина в Тулейн. " Ако можем да проучим по какъв начин се хранят те (комарите), какво вършат в процеса на хранене, можем да разберем по-добре капацитета им за преместване на заболявания и вероятно да създадем нещо, което да ги спре. "

 

Омид Вейсех, кореспондиращ създател на проучването и доцент по биоинженерство в Инженерното учебно заведение " Джордж Р. Браун " в Райс, съобщи, че хидрогелната система може да бъде увеличена, с цел да се тестват или открият нови репеленти, да се изследва държанието на комарите в по-широк проект и да се отвори вратата за тестване в лаборатории, които преди не са могли да си го разрешат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР