По-високи наказания за киберпрестъпления ще обсъди комисията по електронно управление.

...
По-високи наказания за киберпрестъпления ще обсъди комисията по електронно управление.
Коментари Харесай

Комисията по електронно управление обсъжда по-тежки наказания за киберпрестъпления

По-високи санкции за киберпрестъпления ще разиска комисията по електронно ръководство. Преди две години измененията бяха признати на първо четене в зала, само че поради приключването на мандата на в 44-тия парламент процедурата за утвърждение би трябвало да стартира от начало..  

Онлайн половите закононарушения към малолетни и малолетни ще се санкционират със затвор до 6 години. Наказанията за хакерски офанзиви също ще бъдат повишени. При съзнателно заразяване с компютърен вирус пандизът може да стигне до 9 години и санкция до 20 000 лв.. 

Нов текст планува наказване за умишленото заразяване на компютърна мрежа, която е част от сериозната инфраструктура. За това виновният може да получи затвор до дванадесет години и санкция до 20 000 лв.. Преди две години Министерски съвет е поскал измененията и поради почнала процедура на Европейската комисия против България. 

Най-общо Европейска комисия счита, че България не се е съобразила с изискуемия предел от най-малко 5 години затвор за киберпрестъпления.

По настоящата норма част от киберпрестъпленията се санкционират с три години затвор. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР