По традиция началото на откриването на новото 48-о Народно събрание

...
По традиция началото на откриването на новото 48-о Народно събрание
Коментари Харесай

Кои депутати откриваха последните парламенти досега и какво казаха?

По традиция началото на откриването на новото 48-о Народно заседание на 19 октомври ще бъде обещано от най-възрастният депутат, който този път е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

Кои обаче са били неговите прародители и са заемали тази по този начин значима роля за всеки един парламент и какво са споделили в своето слово? Actualno.com показа първите съвещания на предходните 10 национални събрания.

На 7 май 1997 година стартира живота на 38-ото Народно заседание. Честта да открие тържественото съвещание има Светослав Лучников от ОДС. В своето слово той споделя, че " за първи път от близо 120-годишната парламентарна история на нашата страна, изключителни парламентарни избори се организират не по волята на президента, не по решение на държавното управление, не заради некадърност на Народното събрание да излъчи държавно управление, а по настоятелната воля на самия народ, на неговата юноша, на неговите синдикати ".

В навечерието на присъединението на България към НАТО и Европейски Съюз Лучников споделя още:

" Нашият народ към този момент очевидно сподели, че поддържа решителните старания на президента на републиката за приобщаване на страната към европейските и евроатлантическите общности, което приобщаване в действителност значи преутвърждаване на историческото място на България измежду европейската цивилизация. "

В същото съвещание депутатът от ОДС предава поста на към този момент определеният като постоянен ръководител на Народното събрание Йордан Соколов.

Четири години по-късно, на 5 юли 2001 година клетва поставя 39-ото Народно заседание, а първите минути на новия парламент са ознаменувани още веднъж от речта на Светослав Лучников от ОДС. В миг на почнала рецесия на парламентарната народна власт той декларира:

" Най-после ние би трябвало да разберем, че свиркането, тропането, викането, хулиганското държание не са доводи в една културна атмосфера на цивилизовано Народно заседание. Затова аз ви приканвам, имайки поради тези особености на нашата работа, да си сложим като първа, неизменима и непрекъсната задача възвръщането на доверието на обществеността към Народното събрание ", споделя краткотрайният ръководител, като че ли препращайки към събитията близо 20 години по-късно. След Лучников постоянно определен ръководител на Народното събрание става Огнян Герджиков, а след него в същия мандат и Борислав Великов от Национална движение „Симеон Втори".

На 11 юли 2005 година започва работата на 40-ото Народно заседание с краткотраен първи ръководител в лицето на Коста Цонев от Национална движение „Симеон Втори".

" Нека приемем положителното, цивилизованото и рационалното, което са сторили тези преди нас, и да продължим в посоките, които са потребни за България! Нека да изхвърлим думичката “враг ”! Тя постоянно ми припомня за дивотия ", споделя Цонев в своето слово, което споделя дружно с писателя Дончо Цончев, който е на същата възраст и двамата си поделят позицията на най-възрастен депутат.

" Всеки народ по някакъв метод идва от изначалния мрак ­ галактически, пещерен, нравствен, само че постоянно е имало персони, както културни и властови структури, които са извеждали своите нации от мрака. Нека и ние опитаме по този метод, с цел да излезе лицето на България такова, каквото го желаеме ­ ярко и чисто. Светлината е магическа дума. “Светлина, повече светлина! ” е споделил поетът ", споделя още Цонев, след което предава поста на към този момент постоянно определеният за ръководител Георги Пирински от " Коалиция за България ".

Стигаме и до 14 юли 2009 година с началото на 41-ото Народно заседание, което е намерено от Андрей Пантев от " Коалиция за България ".

" Намираме се в особена зала, събрани по необикновен мотив и сме в изключително душевно и духовно положение. Тази зала е наречена още от Захари Стоянов свещена. Тази зала, колкото и свята да е тя, претърпява разнообразни епизоди от българската социално-политическа история. Имало е случаи на безумни решения, придружавани с овации и крясъци „ Ура! ”, имало е изрази на противоположен водевилен единомислещ избор, представящ се за национално посланичество, само че е имало замайване, имало е позитиви, имало е съзидание. Така че в тази зала, в която в този момент уважително сте седнали, минава като на кино лента цялата българска политическа история с нейните крушения и триумфи, с нейните разочарования и победи.... Много от тези несъстояли се чудеса, които са обещавани тук, към момента стоят напред. Има обаче една константна големина и тя е нашето Народно заседание. Дори и тогава, когато сте, или сме, или съм обект на упреци, даже и възмущение, недоволството от Народното събрание, дами и господа, в действителност индиректно удостоверява неговата значителност. И това е огромен товар върху всички нас ", споделя с възхитен глас Пантев. След него постът поема Цецка Цачева от ГЕРБ.

Пренасяме се във към този момент не толкоз далечната 2013 година, когато на 21 май заработва 42-ото Народно заседание, а първият звънец е ударен от Стефан Данаилов от Българска социалистическа партия. Уважаваният артист и дълготраен политически деятел акцентира в речта си, че " сложното раждане на този Парламент потвърждава, че сме занемарили доста от правилата на по този начин жадуваната народна власт и към този момент не можем да отлагаме публичното лекуване ":

" Ние всички отговаряме освен за това, което вършим, само че и за това, което не вършим. Отговаряме за възобновяване на публичното равновесие освен пред тези, които ни дадоха доверието си за Четиридесет и второто Народно заседание, а най-много пред тези, които излязоха на площадите, с цел да извикат с цялостен глас, че са изгубили доверие изобщо в демокрацията; пред тези, които не отидоха да гласоподават, тъй като са изгубили религия в силата на страната да подсигурява конституционните права на своите жители, и те се оказаха повече от тези, които гласоподаваха. Тяхното внушително съмнение или равнодушие към институциите е най-страшната оценка за смисъла от нашата работа ", споделя Данаилов и предава поста на постоянно определеният за ръководител Михаил Миков от Българска социалистическа партия.

Само година по-късно след извършени предварителни избори се конституира и 43-ото Народно заседание, а на 27 октомври 2014 година още веднъж достойнството да бъде краткотрайно ръководител е на Стефан Данаилов от Българска социалистическа партия. Става по този начин, че депутатът преповтаря огромна част от речта си преди година и половина, само че към този момент и с известни допълнения:

" Ако в сърцата ни е останала даже и капчица кръв, вярна на Кубратовия завет „ Съединението прави силата ”, би трябвало да обединим разсъдък и сили, тъй като нищо не е по-важно от добруването на нацията ни и единствено общите ни старания могат да дадат плодове за нейното бъдеще ", споделя Данаилов. Поста му наследява новият ръководител на Народно събрание в лицето на Цецка Цачева от ГЕРБ.

44-ото Народно заседание започва активността си на 19 април 2017 година, а " пръв измежду равни " като най-възрастен депутат тогава е Тома Томов от ГЕРБ. С голям брой исторически препратки депутатът афишира:

" Затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си на каданс по какъв начин целият този фон към Вас изчезва – колоните, лампериите, кристалните полилеи, банките и подът под краката Ви даже. През кладенеца на времето отиваме там, където е наченато възкресението на българската страна и Бенковски излиза от Панагюрище на 14 априлий отпред на десетки конници, които бляскат с оръжията си.... Захари споделя: " Моите оборищенски депутати са ангели – най чистите и идеални персони всред народа, единствените хонорари на които бяха грозната бесилка и заптийския бич ", споделя в историческата си тирада Томов и приключва:

" Подобни депутати българският народ няма да види към този момент, до момента в който свят пребъде. Висока летва – те са ангели, а ние – техните наследници. Не знае благосклонност Захари Стоянов ". След това поста на постоянно определен ръководител се поема от Димитър Главчев от ГЕРБ, а по-късно и от Цвета Караянчева още веднъж от ГЕРБ.

Постепенно доближаваме и до най-новата ни история и старта на 45-ото Народно заседание, което стартира работа на 15 април 2021 година. Временният ръководител на Народното събрание е колоритният икономист и финансов специалист Мика Зайкова от " ИТН ". Куриозно речта на депутатката започва с поименна инспекция на сътрудниците ѝ в залата, заради преместването на съвещанията на Народното събрание още веднъж в остарялата постройка на Народното събрание.

" Моля за усмивки и за наслада! Нека народът да види, че народните представители в Четиридесет и петото национално заседание са хора с положително въодушевление и имат комизъм ", са най-знаменателните реплики на Зайкова, които част от обществото и до през днешния ден помни. По-нататък добавя:

" Да, България е предходна през доста сложни инциденти, съдбовни борби, събития, само че постоянно е възкръсвала, дами и господа, тъй като нашият умен народ постоянно е намирал верния път към възкресението.... Нашият народ доста пъти ни е казвал къде бъркаме – Вие, старите управници, и ние, сякаш бъдещите нови управници, доста пъти е казвал истината – дали на митинги, дали на референдум, дали на избори, само че на 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една-единствена поръка: смяна! Промяна, дами и господа! Тази смяна, която ще извади България от всички последни места в Европейския съюз, тъй като аз, уповавам се и Вие, желаете да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, да не сме най-нещастни, да не живеем минимум и за най-голямо страдание – да не сме най-безпросветни ", споделя още Зайкова. След речите Народното събрание избира Ива Митева (ИТН) за ръководител.

Едва няколко месеца по-късно след предварителни избори на 21 юли същата година стартира и 46-ото Народно заседание, още веднъж намерено от Мика Зайкова от " ИТН ".

" Първото нещо, което желая да Ви кажа, е, че се надявам да видя усмихнати лица и подготвеност от всеки от Вас да показа своите познания и умения в интерес на България. Суверенът, нашият народ, ни избра и аз разгадавам на неговата мъдрост, дами и господа. Ето за какво желая да Ви прикани към нещо – дано да бъдем положителни, дано да бъдем усмихнати, дано да бъдем градивни и да работим за фантазията на този народ за просперираща България, за един народ, който има заслужен живот и е заслужен член на Европейския съюз ", споделя Зайкова, която още веднъж повтаря част от детайлите на речта си при предходното разкриване.

" Затова Ви приканвам към разсъдък, към разговор. Разберете, борбата и омразата са път за на никое място. И най-тежкият разговор има положителни резултати, стига тези, които беседват между тях, да имат обща цел, а общата цел е България. Не забравяйте, и предишния път Ви споделих, кой Ви е изпратил тук и за какво Ви е изпратил, " споделя Зайкова, която още веднъж предава поста на постоянно определената за повторно като ръководител от Има Такъв Народ Ива Митева.

След нови предварителни избори идва времето и на последното 47-о Народно заседание. На 3 декември 2021 година първото съвещание е тържествено намерено от Силви Кирилов от " ИТН ". Медикът показва щастието си, че вижда толкоз младежи в състава на Народно събрание:

" Аз имам вяра в младите, тъй като те носят нов взор, нови хрумвания, доста сила, свои цели, идеали и упования. На тях бих желал да припомня думите на двама велики мислители и философи. За свободата – " Свободата не е да правиш каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш. " И за истината – " Истината в началото е отричана от всички, след това е допускана за допустима от част от хората и най-после е призната от всички, тъй като е истина ". Време е да загърбим нашите персонални и частнополитически разлики в името на националните и публичните ползи. Време е да си спомним, че волята и желанието за смяна, даже да са общи, вършат нещата вероятни, само че не ги вършат лесни. Прозрачността в дейностите на политическите сили и спазването на дадените обещания, политическата уместност ще възвърнат доверието в държавността ", споделя доктор Кирилов.

Неговото място като определен за " пръв измежду равни " заема Никола Минчев от " Продължаваме промяната ".

А какво има да каже на новоизбраните депутати в 48-ото Народно заседание Вежди Рашидов, ще разберем в минутите след 09:00 часа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР