По този начин и редуцирането на необходимия брой гласове във

...
По този начин и редуцирането на необходимия брой гласове във
Коментари Харесай

Радев пропусна да обнародва механизма за главния прокурор преди заседанието на ВСС

По този метод и редуцирането на нужния брой гласове във Висш съдебен съвет за освобождението на Иван Гешев не стана факт с днешния брой на " Държавен вестник ", което забавя гласуването на оставката най-малко с ден.

 

Очаква се в четвъртък пленумът на Висш съдебен съвет да разиска настояването за предварителното освобождение на Гешев, само че с цел да бъде отхвърлен от поста, ще бъдат нужни 17 гласа, а не 13, както е заложено в закона. Заседанието е свикано по искане на министър Крум Зарков,.

 

Съгласно Конституцията законите следва да се обнародват в 15-дневен период след приемането им, като за задачата президентът следва да издаде декрет. Такава е процедурата при положение, че не се постанова несъгласие. В съответния случай такова не се чака, защото финалната версия на законопроекта бе направена от Крум Зарков, който е правосъден министър в служебния кабинет на Радев. Забавянето обаче е показателно - за съпоставяне през 2021 година, когато 45-ото Народно събрание одобри промените в Изборния кодекс, Радев издаде указа незабавно, а промените бяха обнародвани няколко часа по-късно в петъчния брой на " Държавен вестник ".

 

Налична е и друга догадка за забързването на процеса по въвеждането на измененията в Наказателно-процесуален кодекс - ексклузивен брой на изданието, в което да бъдат обнародвани измененията. За такова обаче също е нужен президентски декрет. Според Закона за " Държавен вестник " броевете се издават във вторник и петък (т.е. след гласуването във ВСС).

 

Извънреден брой може да бъде отпечатан единствено по искане на ръководителя на Народното събрание, президента или министър-председателя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР