По това талибаните и терористите си приличат: тяхното разбиране за

...
По това талибаните и терористите си приличат: тяхното разбиране за
Коментари Харесай

Шериатът – чудовище или изцеление?


По това талибаните и терористите си наподобяват: тяхното схващане за правосъдие плаши даже самите мюсюлмани. Какво съставлява в действителност шериатът? Чудовище ли е той или инструмент за отбрана на човешките права?

Какво тъкмо значи „ шериат “? Според  това е „ пътят, проправен от Бог “ или „ пътят към извора “. Под понятието „ шериат “ в действителност се сплотяват всички правила, годни в исляма. Те са се развивали в продължение на 1400 години: в религиозни трудове, в границите на институциите, а в по-ново време все по-често и като държавно законодателство.

включва правила за практикуването на ислямската вяра, да вземем за пример молитвените ритуали, наставления за храната и облеклото, а също по този начин и правни правила. Той визира и аспекти на религиозната нравственос – като сътворението на света или отношението към нуждаещите се.

Религиозна тирания
Редакцията предлага
След разрива сред сунити и шиити, само че в това число и вътре в тези религиозни общности, в течение на годините поражда необятно разнообразие от школи за интерпретиране на шериата. Това от една страна основава неустановеност у вярващите, от друга обаче предизвиква многообразието на отзиви. Ислямските мислители се стараят да почитат другите отзиви, до момента в който многочислени екстремисти в хода на годините са се опитвали (опитват се и днес) да постановат като единствена и неповторима своята интерпретация на „ божията истина “. Това приказва за тяхната ниска начетеност и мощно надценяване. Но те нормално имат и политическо целеполагане. Типични образци ни оферират актуалните религиозни диктатури в и.

Шериатът прокарва ясно разграничаване сред религията и правото. Религията се занимава с отвъдното, с отношението сред индивида и Бог, до момента в който правото контролира всекидневните взаимоотношения на този свят. Често пъти се споделя, че религиозните пасажи в шериата са непроменими, само че те все пак се нуждаят от интерпретация. Така да вземем за пример Коранът формулира напълно пътем правила за женското облекло, които, съгласно една от интерпретациите, имат за цел да пазят дамите от похищения. Според друга, обаче, дамите могат да бъдат опазвани доста по-ефикасно, в случай че имат положително обучение и задоволително самочувствие.

Правните правила в шериата подлежат на променяне. Относително в детайли там са дефинирани такива въпроси като договорното, фамилното и наследственото право. Докато други като държавното или наказателно право си остават само в зачатък.

От 19 век насам нормите на шериата последователно се модифицират в истински закони, които се ползват от новопоявилите се държавни институции. Допреди това редица мюсюлмански страни са под колониална власт, която постанова съществени промени. На доста места са анулирани да вземем за пример драконовските. В същото време колониалистите вкарват и свои закони и, примерно, не разрешават еднополовите връзки. Чуждата власт пренебрегва шериата и по този метод пречи на неговото развиване. Стига се даже до такава степен, че хората, които се пробват да реформират шериата, неведнъж биват набеждавани като колаборационисти на Запада.

Широка интерпретация на ислямското право

Независимо от това в редица мюсюлмански страни през 20 век стартират съществени промени. Става дума най-много да се подобрят правата на дамите, да се усъвършенства отношението към религиозните малцинства и да се хармонизира правото с икономическите и обществени промени.

Интерпретациите на шериата си остават обаче прекомерно многолики. В Тунис, да вземем за пример, е неразрешено под боязън от наказване, до момента в който в други страни е позволено, въпреки и частично с ограничавания. И в двата случая законодателството твърди, че такава е волята на шериата.

Проф. Матиас Рое: " Шериатът е чисто човешко дело "

Много хора в мюсюлманските страни преди време приветстваха отменянето на халифата. И до през днешния ден мнозина имат вяра, че и съгласно исляма демокрацията е най-адекватната форма на ръководство. От няколко десетилетия насам обаче се родиха и противоположни трендове. Възходът на извънредно нетолерантния  и иранската ислямска тирания постановиха по целия свят превъзходството на екстремистите и на тяхното репресивно пояснение на шериата. В множеството страни започнаха да анулират напредничавите промени, а обичайното, патриархално фамилно и наследствено право непрестанно се популяризира като знак на ислямската еднаквост и инструмент против западното въздействие. Нараства нетърпимостта към немюсюлманите, към атеистите и мистиците в ислямския свят, които непрестанно се оклеветяват. И най-лошото:.

Не божествено, а чисто човешко дело

Все по-често пораждат и отровни обединения сред екстремисти и традиционалисти. Една от аргументите: да се учи академично шериатът не е изключително привлекателно, тъй че неведнъж до основни позиции в тълкуването и практикуването на ислямското право се добират традиционалисти с много стеснен небосвод. Освен това в доста случаи се следи и нездравословно разбъркване сред ислям и районно обичайно право. Например терористичният режим на талибаните в Афганистан стъпва върху много суровия коктейл от обичайни правила на пащуните, които напълно обезправяват дамите, и едни много примитивни тълкования на шериата. Така в последна сметка се стига до практикуването на една репресивна власт.

В резюме: шериатът не е нито някакво страшилище, нито универсално излекуване. Вярно, той се базира на някакви божествени правила, само че в действителност разпоредбите са си чисто човешко дело. И според от интерпретацията може да бъде както религиозно-етическо пособие и норматив, който е в благозвучие с днешните възгледи за човешките права, по този начин и тъкмо противоположното.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР