По точката за Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са

...
По точката за Северна Македония в коалиционното споразумение нещата са
Коментари Харесай

Тошко Йорданов притеснен за коалицията. В какво обвини премиера

" По точката за Северна Македония в съдружното съглашение нещата са на ръба. Ние постоянно сме се опирали на това съглашение и постоянно сме си държали на думата.... Рано е да се каже дали обединението ще издържи до края на годината ".

Това съобщи пред БНР Тошко Йорданов, ръководител на ПГ на " ИТН ".

По думите му министър председателят Кирил Петков и неговата съветничка са водили диалози, в които " се заобикаля " това, че до момента в който Северна Македония не стартира да извършва поетите задължения в контракта за добросъседство, няма да бъде вдигнато ветото за започване на договаряния за участието ѝ в Европейски Съюз:

" Водили са диалози от рода на вкарване някъде в преговорния развой за езика на омразата, за репресиите и за Конституцията, само че след повдигане на ветото. Натискът по тематиката " Северна Македония " е за повдигане на ветото и започване на преговорен развой, а не за какъв брой време ще трае този развой. Сигурен съм, че има и документи за това ".

Йорданов беше безапелационен, че външният министър Теодора Генчовска (която е от квотата на Има Такъв Народ в държавното управление - б.р.) следва формалната държавна политика, за разлика от министър-председателят, който се пробва да прокарва друга политика. 

" Като председател на ПГ на " ИТН " съм ходил на срещи с евродепутати и еврокомисари и имам директни усещания какво се е говорило. Имам и мемоари от казваното на съдружните препоръки и кой е казвал, че желае до юни това да стане (отпадането на ветото за РСМ - б.р.) и това не сме били ние ", разяснява той и съобщи, че ИТН няма да разрешат до края на Френското председателство да бъде свалено ветото пред Северна Македония.

Тошко Йорданов изясни, че за кандидатурата на Любомир Каримански за шеф на Българска народна банка са били известени съдружните сътрудници, на което са получили отговор, че те нямат свои номинации:

" Така до мига, в който се пуснаха разпоредбите за избор на гуверньор на Народната банка. Това са съвсем 5 месеца. След това се почна. Асен Василев е индивидът, който е срещу. Оттам нататък Демократична България и Българска социалистическа партия се държаха като болонки по тематиката. Те блокираха Министерство на регионалното развитие поради Българска народна банка, като техните депутати от комисиите не отидоха на съвещания. Целта беше Каримански да бъде отдръпнат. ... Фиксацията на Министерството на финансите за Българска народна банка беше извънредно подозрителна и тя се появи най-после ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР