По т.н. случай „Чората” от 2005-а година, при който задържаният

...
По т.н. случай „Чората” от 2005-а година, при който задържаният
Коментари Харесай

Румен Петков защити полицаите, действали по Чората

По тъй наречените случай „ Чората” от 2005-а година, при който арестуваният умира, прокуратурата, след доста сериозен разбор на събраните данни, приключи делото, тъй като се опря на чл.12 от Наказателен кодекс, който доста ясно споделя, че не е незаконно действието, причиняващо щета на разположение, направило закононарушение при задържането му.

Това съобщи на конференция в Плевен вътрешният министър оттогава и сегашен водач на Политическа партия АБВ Румен Петков. Той посочи, че в случай че на човек, направил закононарушение, се аргументи някаква щета при задържане от чиновници, чиновниците не носят отговорност. Ако те /служителите/ са надвишили нужните ограничения за задържането, виновният носи наказателна отговорност, в случай, че е работил съзнателно.

Петков напомни, че тогава като министър е взел доста ясна и безапелационна позиция, че те са работили в границите на пълномощията, вменени от закона за Министерство на вътрешните работи. Той означи, че за жалост след това това разпореждане на прокуратурата беше анулирано и се стартира правосъдно гонене на тези хора.

Преди няколко дни се появява някаква информация, че и петимата чиновници са наказани на по 7 години. Румен Петков е разговарял с техни близки, които и до момента настояват, че не разполагат с обвиняването. Невръчването на обвиняването и в същото време задържането на индивида е доста смущаващо и, съгласно Петков, това е случай, който сигурно ще отиде в Страсбург. По думите му, в случай че има такова решение, то споделя на обществото – „ съдът постанова въздържателно държание върху чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Съдът им споделя бездействайте и не бъдете дейни, в случай че не желаете да си нямате неприятности. Крайният резултат от подобен вид решения ще е бездействието на служителите на реда и обществото и жителите ще бъдат все по-малко и по-малко предпазени.”

Според Петков е елементарно да ругаем служителите на реда и полицията, само че когато те пазят служебния си дълг, страната би трябвало да е до тях. Когато тези хора са създали тежкия си избор да служат на страната, а страната ги е загърбила, унизила несправедливо, наказала - резултатът е драматичен. Това правосъдно решение споделя на всички служители на реда – „ Момчета и девойки, бездействието е по-добро за вас, в сравнение с действието при което нарушител може да пострада”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР