По света на всеки 40 секунди един човек слага край

...
По света на всеки 40 секунди един човек слага край
Коментари Харесай

СЗО стряскащо: На всеки 40 секунди по един човек...

По света на всеки 40 секунди един човек поставя завършек на живота си, оповестява БГНЕС, базирайки се на отчет на Световната здравна организация (СЗО).

Според отчета повече хора умират всяка година вследствие на самоубийство, в сравнение с във война.

Обесване, отравяне и пукотевица са най-често срещаните способи за лишаване на личния живот, отбелязва СЗО.

Организацията насочва апел към държавните управления да одобряват проекти за предварителна защита, които да оказват помощ на хората да се оправят със напрежението и да лимитират достъпа до средства за самоубийство.

"Самоубийството е световен проблем за публичното здраве. Всички възрасти, пол и райони по света са наранени ", се показва в отчета на СЗО.

Самоубийството е втората водеща причина за смъртност измежду младежите на възраст сред 15 и 29 години след пътните произшествия, както и измежду тийнeйджърките сред 15 и 19 години. При младежите самоубийството е на трето място след пътните произшествия и междуличностното принуждение.

Като цяло близо 800 000 души умират от самоубийство всяка година - повече, в сравнение с от малария или рак на гърдата, или от война или ликвидиране, отбелязва СЗО.

През последните години световните равнища понижават, като за интервала сред 2010 и 2016 година е регистриран спад с 9,8 %. За същия интервал обаче в Американския район е записано покачване с 6 %.

Докладът открива също, че съвсем три пъти повече мъже, в сравнение с дами поставят завършек на живота си в богатите страни, за разлика от тези с ниски и междинни приходи, където процентите са съвсем изравнени.

"Самоубийствата са предотвратими. Призоваваме всички страни да включат потвърдени тактики за предотвратяването им в националните здравни и просветителни стратегии ", споделя генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

От организацията означават, че ограничението на достъпа до постоянно употребяваните за задачата пестициди е един от най-ефективните способи за внезапно понижаване на броя на самоубийствата. В Шри Ланка, да вземем за пример, където е въведена сходна възбрана, самоубийствата са намалели със 70 % сред 1995 и 2015 година

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР