По широката македонска общественост очакваше решението за заличаване на Културния

...
По широката македонска общественост очакваше решението за заличаване на Културния
Коментари Харесай

Историк: Иван Михайлов е спорен, но законът, по който се закри клубът в Битоля – абсурден

„ По необятната македонска общност очакваше решението за изтриване на Културния център „ Иван Михайлов “ в Битоля, тъй като имаше отрицателни реакции на отварянето на клуба предходната година и се сътвори едно напрежение, което изискваше авансово регулиране на имената, които се дават на сдруженията в Македония. “

Това сподели за Euronews Bulgaria политическият анализатор от Република Северна Македония (РСМ) и публицист от изданието „ Слободен щемпел “ Благойче Атанасовски. По неговите думи медиите в югозападната ни съседка са основали такава обстановка на напрежение, която да докара до закриването на Културния център „ Иван Михайлов “ в Битоля.

Според историка Димитър Атанасов диалогът за история не всеки път е потребен, изключително когато тя е толкоз травматична, както сред България и РСМ.

„ Иван Михайлов е минимум спорна персона. Човек, по времето на чието управление Вътрешна македонска революционна организация си служи с много насилствени способи. Във връзка с Иван Михайлов и Вътрешна македонска революционна организация е имало и престрелки в центъра на София, трупове, кръв. Иван Михайлов е човек, който е измежду много околните другари на доктор Анте Павлович, който е извънредно десен, отпред на марионетната фашистка Независима Хърватска страна по време на ВСВ “, сподели Атанасов.
Въвеждането на законодателство със задна дата е юридически парадокс. Това нещо вършат революционните законодателства, против които ние сме се оповестили доста от дълго време. Това прави „ Народният съд “ и други сходни извънредно нелицеприятни практики.
Димитър Атанасов, историк

„ В Македония през миналите години и десетилетия има отваряни клубове на македонските българи, които са регистрирани според законите и нямало никакъв проблем “, уточни Атанасовски.

Според него, в случай че клубът в Битоля беше на името на Димитър Талев – „ най-големият български публицист през XX век, романист, роден в Прилеп “ и това се беше обяснило на македонската общност, нямало да има никакъв проблем.
Вече са почнали стъпките по включване на българите в Конституцията на РСМ, като държавното управление е събрало конституционни специалисти, които ще приготвят измененията.
Благойче Атанасовски, публицист от РСМ

„ Отношенията ще продължат да бъдат напрегнати, само че посредством посредничеството на Европейски Съюз и на първо място външната политика на Съединени американски щати процесът на помиряване и евроинтеграция на РСМ ще се реализира, тъй като несъмнено в случай че РСМ бъде блокирана от България, това ще е в интерес на путинската външна политика за Западните Балкани и в ущърб на европейските и американските ползи “, разяснява още Атанасовски.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР