По-сериозен ефект от гласуването с преференции очакват анализаторите. Според тях

...
По-сериозен ефект от гласуването с преференции очакват анализаторите. Според тях
Коментари Харесай

Анализатори: Машинното гласуване ще увеличи валидните преференции

По-сериозен резултат от гласуването с преференции чакат анализаторите. Според тях машинното гласоподаване ще препятства отбелязването на повече от една преференция и по този начин годните бюлетини с маркирани желани претенденти ще бъдат доста повече, съобщи Българска национална телевизия.

По мнението на специалистите повече преференции ще има и поради влизането на млади лица в листите. Те били мощно отзивчиви в обществените мрежи и привличали външна страна, която да ги поддържа.

Феноменът повече от една преференция би трябвало да остане в историята с машинното гласоподаване, в случай че софтуерът забрани избирането на повече от едно отбелязване на желание в кандидатската листа. До момента не дребна част от преференциите минаваха в графата " невалидни ", тъй като за една листа се отбелязваха по двама и даже по трима желани претенденти, най-често с цел да се регистрира тъй наречените " следен избор ".

" Защото посредством преференциите може даже неповторим код да се направи, тъй като сбъркана преференция не прави бюлетината невалидна. Прави гласа за преференцията недействителен, само че за партията не ", сподели политологът Стойчо Стойчевв.

Анализът на резултатите от предходни избори демонстрира, че преференциално гласоподават хора с висше обучение от професионалните общности на лекарите, юристите, университетските преподаватели и високотехнологичния бизнес. А най-вече преференции пък събират претендентите, които са известни с сполучлива професионална кариера, а по-късно се подреждат одобрени имена от политическата сцена.

" Преференциалният избор ще бъде предпочетен от хора, които имат доста по-голям афинитет да гласоподават за персони. При този вид гласоподаване не са безконтролни партийните централи. Защото партийната централа подрежда листата по избран метод. Но при относително ниския предел на преференции, какъвто съществува сега в нашия изборен закон, със относително малко гласове листата може да бъде пренаредена и на избираеми места да отидат хора, които от партийните централи са сложени на по-задни места ", споделя политологът Росен Карадимов.

" Експертната общественост е единна в мнението, че това е мажоритарният детайл, който добре работи в българската изборна система. И той работи все по-добре, от ден на ден се усъвършенства ", споделя политологът Стойчо Стойчев.

Навлизането на млади лица в листите, които партиите и обединенията слагат на границата на избираемите места се чака да докара до скок в използването на преференции и пренареждането им, тъй като гласоподавателите на междинна и по-млада възраст са склонни доста повече да гласоподават за персони.

" И това е едно от положителните неща, които биха се случили на тези избори. Това може да докара до две неща: първо това, което вие казвате, че може да пренареди тези млади хоаа напред - на избираемите места. И като се има поради опцията за връзка на младото потомство в обществените мрежи и тази невидима пропаганда, която върви в границите на една предизборна акция, това е изцяло допустимо и би било доста добър резултат ", сподели политологът Росен Карадимов.

Преференциалната акция може да се окаже решаващия фактор в тези листи, в които се залага на поддръжката за желан претендент като водещ претекст.

" Вътрешно партийната конкуренция повдига електоралния резултат на самата партия. Когато двама претенденти от една листа се борят за гласове в допълнение те могат да привлекат такива периферии, които в противоположен случай не биха дали своят вот за тази партия ", сподели политологът Стойчо Стойчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР