По същество за доброто управление на парите на данъкоплатците: има

...
По същество за доброто управление на парите на данъкоплатците: има
Коментари Харесай

Тук има аванс за 40 000 лв., там няма ремонт

По създание за положителното ръководство на парите на данъкоплатците: има доста административни пропуски, къде умишлени, къде от чисто безхаберие. Измежду тъкмо тези пропуски се изхлузват не една или две суми за публични поръчки.

Такъв е казусът с контракта сред Столична община и компанията "Интер Строй Груп " ЕООД от 21.09.2017 година с рег. № СОА17-ДГ55-461/21.09.2017. Тогава Столична община, представлявана от зам.-кмета по обществени действия Албена Атанасова разпорежда на компанията да извърши "строителни и монтажни работи в обществени услуги на територията на Столична община, находящи се в регион "Възраждане ", ул. "Овче поле ". Обектът, който е трябвало да се трансформира в настояща обществена услуга, е някогашният ритуален дом на улицата. Срокът, посочен в контракта за осъществяване, е 51 календарни дни. При неспазване на периода по виновност на Изпълнителя (фирмата "Интер Строй Груп " ЕООД ) същият се задължава да заплати наказателна клауза на Столична община, се споделя още в контракта.

Снимката обаче красноречиво демонстрира дали е имало или не строителни действия. Хората, работещи в прилежащите здания, също потвърдиха, че ремонт през последните две години не е започвал.

Неосъществилият се ремонт е на стойност 170 768,87 лв. без Данък добавена стойност и надлежно 204 922,64 лв. с Данък добавена стойност. От тях при сключването на контракта Столична община превежда на компанията задатък от 40 984,53 лв. (20% от общата договорна стойност). Вече повече от две години по-късно тези към 40 000 лева липсват. Никакъв ремонт. Никакви дейности от страна на инвеститорския надзор "СОФИНВЕСТ " ЕООД, въпреки че има подписан контракт сред "СОФИНВЕСТ " ЕООД и "Интер Строй Груп " ЕООД.

"Липсват данни дали са подхванати дейности от страна на "СОФИНВЕСТ " ЕООД за разкриване на строителна площадка и обвързваните документи ", написа в свое мнение Силвия Грънчарова-Маркова – старши юрист в Дирекция "Интеграция на хора с увреждания, стратегии и планове ", до шефа на въпросната дирекция Вяра Петрова.
Вяра Петрова пък изпраща отчет до Албена Атанасова, зам.-кмета по обществени действия на общината. В своя отчет Петрова също удостоверява за преведената предплатена сума, прилагайки номер на фактура, и за неизпълнението на контрактуваната процедура.

А по какъв начин се измъкват виновните лица?

След като някой се е сетил да пита къде са тези пари, внезапно шефът на "Интер Строй Груп " ЕООД Гена Кадийска изпраща малко писъмце до Атанасова, в което моли договорът да бъде преустановен по "взаимно единодушие с двустранно документално предупреждение ". Забележете, че това се случва, когато ножът опре до кокала - на 5.12.2019 година

Любопитно е ще има ли дързостта госпожа Атанасова да одобри това двустранно съглашение и да опрости неустойката на компанията? А неустойката не е дребна – 0.5 % от общата сума за всеки отложен ден, само че не повече от 10% от нея без Данък добавена стойност. Или за тези, които не могат да извадят калкулаторите – 854 лева за всеки отложен ден, само че не повече от 17 076 лева

Друг виновен за пропуща е инвеститорският надзор, който неизвестно по какъв начин пропуща да открие строителна площадка, да даде ход на процедурата и изобщо да регистрира случилото се. Или по-конкретно неслучилия се ремонт. Две години заинтересуваните страни - строителната компания "Интер Строй Груп " ЕООД и Столична община, не си спомнят аджеба къде са отишли тези 40 000 лева задатък...

"БАНКЕРЪ " ще следи развиването на проблема. И ще следи по какъв начин отговорността се трансферира по веригата на ведомствата, където отговорните са под общи букви Н.Н.Н. (някой негодник наш), както споделя Валери Петров. Макар че с привидна несръчност постоянно се скриват незаконните дейности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР