По съдържание на полезни вещества някои диворастящи треви превъзхождат култивираните.

...
По съдържание на полезни вещества някои диворастящи треви превъзхождат култивираните.
Коментари Харесай

Витаминозните плевели, които трябва да са в чинията ви

По наличие на потребни субстанции някои диворастящи треви превъзхождат култивираните.

Първи напират да излязат над още незатоплената земя на пролет растенията, считани за бурени. А те са складирали в себе си скъпи витамини и микроелементи, както и ред други потребни субстанции. Освен че необятен набор на приложението им е застъпен в националната медицина, тези растения са и диетични.

1. Коприва

Копривата е парещо растение, само че с неповторим състав – съкровищница от огромни количества потребни субстанции. Съдържанието на аскорбинова киселина е два пъти по-голямо от това в лимоните, по количеството на каротин пък превъзхожда морковите. 20 листа коприва обезпечават нужната дневна доза витамин А, а също така е богата и на витамините К, Е и В, микроелементите желязо, мед, силиций, калций, магнезий и други Съдържа още флавоноиди, дъбилни субстанции, танин, фитонциди, органични киселини, хлорофил, гликозиди, секретин който възстановява обмяната на веществата. С помощта на зеленото благосъстояние може да се възстановят функционалностите на жизненоважни органи и системи, да се усъвършенства протичането на всички енергийни процеси и респективно да се покачат съпротивителните сили на организма.

2. Глухарче

 Мед от глухарче Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Друго скъпо растение е глухарчето. То съдържа рядко срещаните детайли бор, манган, исполин и молибден. Специално в кулинарията се употребяват основно листата, по-рядко останалите елементи – от изсушените му корени става сурогат на кафето, а пък от цветовете се прави вино и конфитюр, в някои страни. Специфичната мъка, може да бъде отстранена, като листата престоят в студена вода с разтворена лъжичка сол в нея.

3. Лобода

 Лобода Снимка: Tales of a Growing Apprentice

Лободата е позната от остарели времена и постоянно е спасявала от апетит бедните, които нямали концепция за съдържащите се в нея витамини и минерали. Макар да не е водач, мястото и на пролетната софра е изцяло справедливо. Диетолози правят оценка лободата даже по-високо от близкия и роднина спанака поради по-ниското наличие на оксалова киселина. Използват се основно младите листа, като се подготвят пюрета, супи, баници – рядко се употребяват сурови.

4. Репей

 Репей

Както и лободата, по този начин и репеят е с високо наличие на витамини и минерали. Успешно конкурира /а в някои връзки и превъзхожда/ зелето, което всички знаем какъв брой е потребно. Например по качествата на растителната целулоза тази на репея не е толкоз груба и несъмнено е по-леко търпима за стомаха. Листата от репей се употребяват сварени, като може да влязат в наличието на супи или пък салати.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР