По решение на Светия синод на Българската православна църква –

...
По решение на Светия синод на Българската православна църква –
Коментари Харесай

40 дни от кончината на патриарх +Неофит: Синодът ще отслужи заупокойна света литургия

По решение на Светия синод на Българската православна черква – Българска патриаршия (БПЦ-БП), на 21 април, неделя, от 9:00 ч. в митрополитския катедрален храм „ Св. великомъченица Неделя “ в София, ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която, към 11:00 ч., ще има и панихида.

„ Бог да елементарни и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет! “, се споделя в известието от БПЦ-БП.

напомня, че на 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в резултат на многоорганна непълнота.

На съвещанието на 19 март на Светия синод, според член 42, алинея първа от Устава на Българската православна черква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП, единомислещо беше определен Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това сподели тогава пред публицисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на БПЦ-БП.

Той посочи, че наместник-председателят на Светия синод ще извършва и отговорностите на Софийски митрополит.

Светият синод на Българската православна черква – Българска патриаршия (БПЦ) заседава тогава, с цел да бъде определен наместник-председател на БПЦ-БП, който в идващите четири месеца да управлява църквата, до момента в който бъде определен новият български патриарх.

В същия ден Светият синод реши на 30 юни 2024 г. да бъде призован Патриаршески изборен църковен събор за избор на нов български патриарх.

На 20 юни тази година да бъде свикано преднамерено съвещание на Светия синод на съображение член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, на което да бъдат определени трима епархийски митрополити – претенденти за патриаршеския трон, които дават отговор на условията по член 40 от Устава на Българската православна черква – Българска патриаршия, беше решено също на 19 март от Светия синод.

Източник: Българска патриаршия

Още вести четете в: България За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР