По разпореждане на служебния транспортен министър Георги Тодоров Агенцията за

...
По разпореждане на служебния транспортен министър Георги Тодоров Агенцията за
Коментари Харесай

Бъдещите иновативни български вагони ще „излитат“ от Дряново

По предписание на служебния транспортен министър Георги Тодоров Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) ревизира няколко публични поръчки, извършени през последните месеци и години от държавни транспортни компании. Както „ БАНКЕРЪ “ неведнъж осведоми, една от тях е за „ рационализация на 15 броя пътнически вагони В 84 “. Договорът е на обща стойност 26.697 млн. лева без Данък добавена стойност - по 1.779 млн. лева на вагон. Особено мощно усещане направи скоростното осъществяване на процедурата - решението за нея бе взето на 6 април 2021 година, известието излезе на 9 април, а договорът с изпълнителя – „ Вагонен цех – Интерком “ АД, гр. Дряново, беше подписан на 22 април – всичко единствено за 16 дни!

Още на 21 май министър Тодоров обществено разпореди инспекция на договора поради подозрения, че модернизацията на вагоните ще се прави на повишени цени. Повече от два месеца по-късно – на 29 юли, в просторно изявление за БНР Георги Тодоров разгласи, че процедурата е изпратена за инспекция в АДФИ. Същият ден представител на „ БАНКЕРЪ “ персонално посети „ Вагонен цех - Интерком “ в Дряново по покана на управлението му.

„ Договорът е подписан в цялостно сходство с клаузите на Закона за публичните поръчки, тъй че нямаме безусловно никакво нарушаване – разяснява Валери Димитров, изпълнителен шеф на предприятието. - В този смисъл и писанията, че процедурата можела да кандидатства за връх на Гинес, са цялостна клевета. Ние не се тормозим от никакви инспекции, защото всичко е направено както би трябвало. Напротив, точно ние сме хората, които най-вече настояваме да се извърши инспекция, с цел да стане един път вечно всичко на всички ясно “.

За да удостовери думите си,

Димитров се връща обратно във времето:

„ Истината е, че ние още от 2018 година започнахме да вършим презентации на преработването на купеен вагон въз основата на вагон В 84. Оттогава планираме и производството на нови вагони, както и да рециклираме остарели.Минахме и през търг на БДЖ за произвеждане на нови мотриси в Дрянов взаимно с известна китайска компания, и прочие Докато най-после БДЖ разгласи, че желае да рециклира вагоните си В 84, като ги трансформира в безкупейни. Така че договорът не е изработен от през днешния ден за на следващия ден, а беше дълъг развой, в който сме взели участие. При това договарянията по цената на преработването стартира от 1.280 млн. евро и беше свалена до 910 хиляди евро на вагон (1.779 млн. лева.), при което ние изрично декларирахме, че под нея не можем да преговаряме. И макар че тази цена е прекомерно ниска, а не висока – както обществено се твърди, ние се съгласихме да рециклираме тези вагони, защото посредством тях заводът ще може да се презентира на външните пазари “ - разяснява изпълнителният шеф. Той опроверга и изказванията, че преработването ще се прави без техническа спецификация, като сподели разпечатка на документа и уточни, че в него „ има цялостно задание на безусловно всички елементи, които се вършат ".

Според Валери Димитров по-голямата част от оборудването се доставя от чужбина, освен това – от най-известните марки. Спирачките са Knorr, модел 2021 година, вратите са електрически – IFE, създадени в Австрия. Седалките щели да дойдат от Германия, част от вътрешното съоръжение – от Украйна и така нататък Оказа се, че в България не се създава даже плат за завесите, шперплат и балатум, които да дават отговор на условията. Прозорците със стъклопакетите и металните шкафове са измежду дребното неща, които се създават у нас.

Договорът с " БДЖ-Пътнически транспорти " се съблюдава прецизно,

безапелационен е изпълнителният шеф. В завода към този момент са получени първите 6 вагона. По прототипа се работи интензивно, като задачата е доникъде на ноември той да бъде подготвен и изпитан. Вагонът към този момент е напълно измит, като от него са останали единствено рамата, стените и покривът. Металът е бластиран до искра и грундиран със специфичен немски грунд, който разрешава заваряване, изяснява Иван Дамянов, началник на производството и отговорник за плана „ Сокол “. От началото на септември ще стартира преработването на още два вагона, като първите шест би трябвало да са подготвени и предадени на БДЖ до края на февруари, както е записано в договора.

Защо планът за модернизацията на вагоните В 84 е наименуван „ Сокол “?

„ В нашия екип, с изключение на младите инженери, са включени и доайени на вагоностроенето, като Христо Христов и Цветан Лилов – акцентира Валери Димитров. - Именно Лилов е кръстникът на „ Проект „ Сокол “ - Иновативен български вагон от ново потомство “ . Знаете, че преди 1989 година експресните влакове у нас носеха имена: „ Янтра “, „ Чайка “ и така нататък, та тогава е имало концепция да се пусне и експрес „ Сокол “ сред София и Варна, която не е била осъществена. Това е един тип реанимация на остарялата концепция “.

Димитров добавя, че за създаването на въпросния план е зает екип от 35 високо квалифицирани инженери от Германия, Украйна, София и Дряново. Всеки вторник и четвъртък се прави онлайн оперативка с всички инженери. Дружеството е закупило и най-модерния програмен продукт за инженерно планиране SolidWorks, както и цялата нужна модерна инсталация за конструиране.

Конструктивната скорост на рециклираните вагони ще бъде нараснала от 130 на 160 км/час. Те ще са климатизирани, с вакуумни тоалетни, стойки за колела и други екстри.

Към плана е създаден и обособен раздел

по какъв начин той дава отговор на така наречен Зелената договорка - какво ще е осветлението на вагоните, какви екологични материали се влагат...

От рециклираните 15 вагона вероятно ще бъдат образувани две композиции, които да обслужват жп трасето София – Варна – София, счита Валери Димитров. Мнението му е, че това ще е най-хубавия вид, защото Дряново е покрай Горна Оряховица и в случай че се появят проблеми, те да бъдат отстранявани бързо в завода. След предаването им на " БДЖ-Пътнически транспорти " вагоните би трябвало да бъдат експлоатирани най-малко 19 години, несъмнено, при осъществяването на избраните междинни и капитални поправки. „ Според нашите калкулации - отбелязва Димитров  - вагоните ще може да бъдат експлоатирани безпроблемно до 40 години. Освен това ние не крием, че откакто се убеди, че сме свършили работата си чудесно, БДЖ ще поръча преработването на още вагони при нас “.

Иначе, до момента в който обикаляме из завода с младия конструктор инж. Християн Стратев, на очи се набива разрухата, до която е било докарано това реномирано преди десетилетия дружество. Стари порутени халета, превърнати в прахоляк пътища, наслойка и руини. Сред всичко това се отличават едно актуализирано хале и централният офис.

По думите на изпълнителният шеф: „ Когато поехме завода преди 4 години, в него бяха останали едвам 18 чиновници, а в този момент към този момент работят 250 души. Заварихме 49 изпълнителни каузи, като всички машини и уреди, дружно с подстанцията, релсите и стрелките, бяха продадени на търг посредством частен правосъден реализатор. Дълговете бяха на обща стойност над 9.5 млн. лв.. Вече сме погасили огромната част от тях, остава ни още малко да плащаме. През това време сме вложили и солидни средства. Общите вложения единствено в дълготрайни материални активи до момента са за над 4.5 млн. лв.. Предстои реконструкцията на още 4 халета за над 10 млн. лв.. Сменихме всичките стрелки  и построяваме нов коловоз. Само инвестицията в централния офис е за към 500 хиляди лв. “.

Действително офисът е бляскав и ветровит в ужасните жеги. В него е ситуиран огромен кабинет за образование на фрагменти. Съхранен и освежен е музеят на вагоностроенето. Освен това предприятието заплаща стипендии за подготовката на възпитаници – бъдещи негови фрагменти, и спонсорира гимназията в Дряново. За всички чиновници кетърингова компания доставя обяд за сметка на предприятието.

Остава периодите на подписания с " БДЖ-Пътнически транспорти " контракт да бъдат спазени.

Белчо Цанев

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР