По разпореждане на министъра на външните работи Светлан Стоев днес

...
По разпореждане на министъра на външните работи Светлан Стоев днес
Коментари Харесай

България: Неприемливо и неоправдано изказване на хърватския президент

По предписание на министъра на външните работи Светлан Стоев през днешния ден в Министерство на външните работи бе извикан посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Посланик Огняновац е била призната от Румен Александров - общоприет шеф по европейските въпроси. Поводът - изказване на хърватския президент Зоран Миланович след Срещата на върха на Словения и Хърватия със страните от Западните Балкани, провела се на 17 май 2021 година в Бърдо край Кран, в което той насочва остри нападки към политиката на България във връзка с евроинтеграцията на Република Северна Македония. В понеделник президентът на Хървания дефинира настояването на България за осъществяване на контракта със Скопие за добросъседство като " нарушаване " и " нахлуване на непозната територия ".

Пред дипломат Огняновац генералният шеф е определил като недопустимо и безпричинно изявлението на президента Миланович, което провокира отчаяние с оглед освен на отличния двустранен разговор сред София и Загреб и единомислието по редица тематики от Европейския и районен дневен ред, само че и поради обстоятелството, че като непосредствени съседи на района, България и Хърватия са естествено свързвани от общия интерес от реформиране, стабилизиране и скорошна интеграция в Европейски Съюз на страните от Западните Балкани. Било е очебийно, че този развой следва да бъде учреден на личните достижения на всяка една страна претендент, при съблюдаване на фундаменталните полезности на Съюза, в това число на правилото на добросъседство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР