По-равномерно разпределение на почивките и учебните дни предлага Министерството на

...
По-равномерно разпределение на почивките и учебните дни предлага Министерството на
Коментари Харесай

Важно за учениците! Какво им готви МОН

По-равномерно систематизиране на почивките и образователните дни предлага Министерството на образованието и науката (МОН) за идната образователна година. Според плана на заповед, оповестен за публично разискване, ваканцията сред първия и втория период ще бъде пет дни – от 1 до 5 февруари 2023 година Досега тя беше единствено един ден, което е прекомерно малко за възобновяване на силите на учители и възпитаници, оповестяват от МОН, представени от Дарик нюз.

За да компенсира незадоволителното време за отдих, предходната зима министърът на образованието и науката разгласи четири спомагателни дни за неучебни и дружно със съботите и неделите учебните заведения затвориха за цели девет дни. Сега по-дългата междусрочна отмора става норма.

Последният ден на октомври 2022 година ще бъде неучебен. Така есенната почивка ще бъде четири дни, в това число празничния 1 ноември. Последните образователни занятия за 2022 година ще бъдат на 23 декември. Учениците ще се върнат в клас на 3 януари 2023 година Великденската почивка ще стартира на 8 април 2023 година за учениците от I до XI клас и на 12 април за дванадесетокласниците. Всички ще влязат още веднъж в учебно заведение на 18 април 2023 година

Както и до момента, няма да се учи в дните на наложителните държавни зрелостни изпити и на изпитите за национално външно оценяване в VII и X клас. Ако предлагането на МОН бъде признато, матурата по български език и литература ще бъде на 19 май 2023 година, а изпитът по втори предмет по желание, както и този по доктрина за придобиване на професионална подготовка – на 23 май 2023 година

Седмокласниците и десетокласниците ще се явяват на национално външно оценяване в един и същи ден и изпитите ще стартират по друго време, както до момента. За да се понижи рискът от неточности при организацията обаче, разминаването на началните часове се усилва на два часа и тестванията ще са надлежно от 9 ч. за VII клас и от 11 ч. за Х клас. Изпитите по български език и литература ще са на 13 юни 2023 година, а по математика - на 16 юни 2023 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР