По-рано през деня вицепремиерът Асен Василев обяви позицията на страната.

...
По-рано през деня вицепремиерът Асен Василев обяви позицията на страната.
Коментари Харесай

България се обяви против петролно ембарго срещу Русия

По-рано денем вицепремиерът Асен Василев разгласи позицията на страната. " България ще изиска да бъде краткотрайно изключена от петролното ембарго върху Русия по сходство на Унгария и Словакия ", заяви Василев в изявление за " Капитал ". Според него страната ни може чисто софтуерно без съветски нефт, само че това би оскъпило доста горивата.

" От тази позиция, в случай че Европейска комисия планува изключения, ние бихме желали да се възползваме от тези изключения, защото това е в най-хубавия интерес на българските консуматори, българските превозвачи и българския народ като цяло. Ако има твърда европейска позиция " стопираме всичко за всички " - е едно. Но в случай че има изключения, ние ще се възползваме от правото си да употребяваме същото изключение ", споделя Василев.

" Лукойл Нефтохим " не може да работи без съветски нефт

Бургаската петролна рафинерия " Лукойл Нефтохим " ще спре да работи, в случай че се осъществя предлагането на Европейската комисия за възбрана на вноса на съветски нефт и петролни артикули в Европейски Съюз, стана ясно от изявление на държавния представител в " Лукойл " Красимир Първанов пред Mediapool.

Първанов разяснява, че е упълномощил да се направи разбор за подмяна на сегашните сред 50% и 60% количества съветски нефт " Urals ". В момента остатъкът се обезпечава през тържища - от Саудитска Арабия Кувейт и други страни. Ще се ревизира дали може да се усилят доставките оттова, само че Първанов категорично отбелязва, че софтуерно нефтопреработвателната рафинерия не може да работи без съветски нефт и в случай че спрат изцяло съветските доставки, тя най-вероятно ще би трябвало да спре работа. Ако обаче ембаргото е отчасти, даже при доставка на 10% съветско гориво, " Нефтохим " ще може да продължи да работи.

Красимир Първанов напомни, че с обезпечаването на суровината за работата на рафинерията се занимава швейцарското сдружение " Литаско ". " То е това, което се занимава с ценообразуването на суровината, както и на крайните артикули на предприятието ", категорично акцентира Първанов.

Той сподели още, че за момента доставките не престават ритмично, а рафинерията разполага с прочут софтуерен запас от доставен недопечен нефт.

" Ако " Лукойл " спре да работи, ще търсим различни източници за обезпечаване на суровината. При петрола това е доста по-лесно спрямо газа ", съобщи пред Mediapool ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. По думите му бургаската рафинерия сега доставя към 60-70% от горивото на българския пазар. " Това е огромен % и той логистично мъчно ще бъде заместен, като това е допустимо да се случи от най-различни източници ", акцентира Делчев.

По думите му българските бензиностанции зареждат всеобщо с гориво от " Лукойл " поради по-ниската цена и по-малките разноски за превоз. Делчев изясни още, че не е наясно доколко са запълнени резервоарите на " Лукойл " и какъв брой дълго рафинерията може да продължи да работи при спрени доставки на съветски нефт.

До момента няма публична позиция на бургаската рафинерия по предлагането на Европейска комисия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР