По-рано днес председателят на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова

...
По-рано днес председателят на парламентарната комисия по ревизията Мая Манолова
Коментари Харесай

От Ай Си Джи Би отговориха на Манолова за газовата връзка с Гърция

По-рано през днешния ден ръководителят на парламентарната комисия по проверката Мая Манолова изнесе данни за злоупотреби, свързани с газовата връзка с Гърция. Според оповестената информация Тeoдoрa Гeoргиeвa - изпълнитeлeн дирeктoр oт бългaрcкa cтрaнa нa кoмпaниятa " Aй Cи Джи Би ", кoятo изгрaждa гaзoвaтa връзкa, e нaнecлa щeти нa държaвaтa в рaзмeр нa 22,5 милиoнa eврo.
От компанията " Aй Cи Джи Би " изпратиха публично известие до медиите, в което изказванията за злоупотреби, изнесени от Манолова, са наречени погрешни и подвеждащи. Ето и какво още се споделя в него:

Проектната компания, реализираща интерконектора Гърция-България, не попада в обсега на активността на Временната комисия, защото българското присъединяване в нея не надвишава 50 на 100, както е уредено в правилника на Комисията. Смесеното капиталово сдружение „ Ай Си Джи Би” АД, записано в България през 2011 година, е с равноправни акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).
Общият размер на инвестицията е 240 млн. евро, като тази сума не е променяна през годините. Финансирането се реализира чрез персонално присъединяване на акционерите, 45 млн. евро от Европейската енергийна стратегия за възобновяване (ЕЕПВ), 39 млн. евро по линия на Европейските структурни и капиталови фондове и заем от Европейската капиталова банка (ЕИБ) в размер на 110 млн. евро. Делът на обществените средства е 35 на 100 от общия размер.
Дружеството Ай Си Джи Би” АД се ръководи от Съвет на шефовете, състоящ се от 8 души. Съставът на Съвета се номинира на еднакъв принцип от двете акционерни сдружения. Решенията на равнище акционери се вземат на Общо заседание единствено с единогласие, както и всички решения с материално изражение над 70 000 лв.. Двамата изпълнителни шефове – госпожа Теодора Георгиева от българска страна и господин Константинос Караянакос от гръцка страна – съставляват сдружението само дружно и с мандат, даден от Света на шефовете. Предвид описаната конструкция на ръководство на сдружението, нито едно основно решение по ръководство на плана IGB не може на бъде взето еднолично, а решения, свързани с промени на периоди се взимат само единомислещо от Общо заседание.
След приемане на покана за чуване на управлението на плановата компания, ръководителят на Съвета на шефовете и изпълнителните шефове са уведомили ръководителя на Временната парламентарна комисия, че сдружението не попада в обсега на активността на Комисията, която е гласувана от Народното събрание на Република България. Членовете на борда са известени съответно за взетото решение, като информацията е сведена и до знанието на Министерство на енергетиката.
Дружеството и неговите акционери напълно спомагат на българските институции и контролни органи при осъществяването на инспекции и при отправени претенции за информация по реализацията на плана. Въпреки неучастието в съвещание на Комисията, плановата компания към този момент е изпратила детайлна информация в писмо с произлязъл номер IX-1/03.09.2021 година до Временната комисия по постъпили съответни въпроси, свързани както с финансирането, по този начин и със периодите за създаване на плана IGB.
Предвид подробната предоставена информация неразбиране будят погрешните и подвеждащи изказвания, изнесени в общественото пространство по време на съвещанието на Комисията. Проектната компания изрично отхвърля изказванията, че за сдружението има настъпили финансови вреди от непотърсени неустойки. Неустойката има таван, регламентиран в контракта с компанията строител, и той е не повече от 10% от цената на контракта или оптимално 14,5 млн. евро. При взето решение за удължение на периода на контракта заради независещи от страните аргументи – настъпване на световна пандемия от COVID-19 – не е допустима активацията на уговорка за дължими неустойки. Както е известно, неустойката е глоба, която се постанова при отговорно неизпълнения на отговорностите. Решението за удължение на периода заради справедливи аргументи е взето от Съвет на шефовете от и Общо заседание на сдружението.
Възнаграждението на изпълнителните шефове и на членовете на Съвета на шефовете е обществено, както и на всички членове на управителни и контролни органи на сдруженията от системата на БЕХ. Калкулации от порядъка на персонални хонорари от над 1 млн. лв. са неуместни и целят само привличане на вниманието на медиите.
Ръководството на “Ай Си Джи Би” АД поставя всички нужни старания за транспарантно и дейно ръководство на плана, като неговата работа спомага за сполучливото прекосяване на редица районни, национални и интернационалните инспекции от институции, самостоятелни специалисти и компании. Само от началото на тази година планът IGB е подложен на над 8 разнообразни инспекции, като всички изводи са без установени нарушавания. Проектът за газов интерконектор с Гърция се финансира отчасти със средства от европейски структури и фондове, както и със заем от Европейската капиталова банка, което постанова спомагателни механизми за надзор и изисква транспарантен модел на ръководство. Това подсигурява, че всички действия и процедури по реализацията на плана се извършват според всички законови наставления. Допълнителните инспекции и одити от самостоятелни интернационалните институции са основно изискване, от което зависи усвояването на финансовите средства. Законосъобразността на всички дейности на плановата компания и на главните реализатори е директно обвързана с напредъка по построяването на плана. Без позитивни резултати при непрекъснато осъществявания надзор, IGB въобще не би могъл да се реализира.
Дейността на плановата компания “Ай Си Джи Би” АД по ръководство на плана за създаване на междусистемна връзка Гърция – България се реализира в синхрон с българското и европейското законодателство и дава отговор на най-високите стандарти. “Ай Си Джи Би” АД отхвърля изрично всички спекулации по отношение на осъществени нарушавания и разчита на българските институции да продължат неведнъж заявяваната си поддръжка за сполучливото осъществяване на този основен за страната и за района план. Проектната компания остава в подготвеност да даде всяка нужна спомагателна информация на Министерство на енергетиката, БЕХ и на Временната комисия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР