По проекти за близо 380 млн. лв. се работи във

...
По проекти за близо 380 млн. лв. се работи във
Коментари Харесай

До 15 юни ще приключат ремонтите на пътищата към морето

По планове за близо 380 млн. лева се работи във Варна. Сред тях са средствата по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ в размер на 85 млн. лева с директен бенефициент община Варна; планове с финансиране от националния бюджет за още 85 млн. лева.; пътни обекти за над 27 млн. лева на Агенция „ Пътна инфраструктура “; планове за професионални гимназии, спортното учебно заведение във Варна; още към 50 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие” към съответни бенефициенти; над 110 млн. лева за водния цикъл на регионалния център; реконструкцията на основния тръбопровод в квартал „ Аспарухово “, модернизиране на пречиствателната станция в Златни пясъци и други обекти. Това заяви в морския град министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. В града той инспектира ремонта на бул. „ Приморски “ в региона на Летния спектакъл и ревизира напредъка на финансираните по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ поправки на ул. „ Мара Тасева “ и бул. „ Първи май “ в кв. „ Аспарухово “. Във Варна Нанков направи оглед и на построяването на втория стадий от водопровода за кв. „ Аспарухово “ и се срещна със градежа на бул. „ Левски “.

„ От понеделник стартира запълването на дупките по Аспаруховия мост, което би трябвало да приключи до 10 дни “, съобщи министърът и изясни, че от средата на април, незабавно след приключването на работата по бул.”Приморски” и отварянето му, ще се ремонтира и оборудване 6 на моста, като ще се направи краткотрайна организация на придвижването, без да се затваря целия мост, а избрани сектори поетапно и ще се работи във вечерните часове, с цел да не се основават усложнения за прекосяване на хората. „ Ремонтът би трябвало да завърши до началото на дейния летен сезон “, уточни той.

Нанков беше безапелационен, че до 15 август би трябвало да приключи и ремонтът на бул. „ Васил Левски “. В построяването на новия бул. се влагат 70,5 млн. лева от държавния бюджет. Регионалният министър през днешния ден инспектира строителните работи по трасето, което се построява в правата от ул. „ Подвис “ до ул. „ Девня “. До момента са сложени към 900 броя водачи, построени са 1730 м водопроводи и 2025 м битова и дъждовна канализация.

Във Варна сега се извършват ремонтни действия, по програмата за настоящ ремонт и поддържане на АПИ и на моста „ Звездица “ на Автомагистрала „ Черно море “. До края на месеца би трябвало да е подготвен планът на детелината на „ Игнатиево “, посредством която ще се изнесе трафикът за курортите на север от Варна.Ще бъдат довършени и ремонтите на пътя Добрич – Албена и Аксаково – Албена.

От бюджетната стратегия на министерството се финансира подмяната на съществуващия тръбопровод в квартал „ Аспарухово “. „ През предходната година имахме съглашение за 1,1 млн. лева, остават още 2 млн. лева “, разяснява Нанков. По думите му ремонтът се чака да завърши до първи май. „ Очакваме да няма повече воден режим за хората в Аспарухово “, акцентира Нанков и заключи, че целевите средства от страната за водопроводи във Варна възлизат на близо 8 млн. лева

С началото на строителния сезон ще започват и нови поправки на тунели и мостови уреди по автомагистрала „ Хемус “, изясни районният министър и акцентира, че те ще се правят по графици, тъй че от началото на дейния туристически сезон - 15 юни, да няма тапи и тапи по аутобана. Ако има поправки, ще бъдат по долното стоене на мостовите уреди, с цел да не пречат и да не затрудняват трафика.

„ Общо 77 км през тази и идната година ще се построяват от автомагистрала „ Хемус “, съобщи още министърът. Тази година започва действителното строителство на 25 километра от аутобана, готово е строителното позволение за западния сектор на Автомагистрала „ Хемус “ – малко повече от 9 километра от Ябланица до разклона за Тетевен при п.в.Боаза. До два месеца би трябвало да е направено строителното позволение и за 16,5 км от Белокопитово до п.в. Бухово. Отделно ще започва тръжната процедура и за 52 км до разклона за Плевен и Ловеч с път ІІ-35.

Във Варна районният министър разяснява още, че тол системата може да започва още при започване на идната година. В момента се създава програмен продукт, който ще бъде възложен на бъдещия орган, който ще ръководи системата, изясни Нанков. Той се ангажира до две седмици да се вземе решение дали това ще бъде обособена държавна компания или ще бъде част от структурата на АПИ. Очаква се тя да генерира доход на годишна база съвсем два пъти и половина повече от наличния все още.

Сега, на дневна база, съгласно най-минималните доходи, които чакаме, без тол системата страната губи към милион и половина лв., уточни Николай Нанков. В момента се работи по тарифирането и категоризирането на тежкотоварните коли, стана ясно от думите на министъра. Ще има пътища с по-висока такса за прекосяване, като автомагистралите, а секторите първи клас ще бъдат с по-ниска цена. Няма да бъде тарифирано прекосяването през цялата страна, а обективният метод е да се тарифират единствено тези пътища, които са в положително експлоатационно положение, заключи Нанков.

За новото териториално разделяне на страната министърът разяснява, че съгласно него най-хубавият вид е да бъдат обособени 4 региона. Той уточни, че в случай че бъде признато да има Черноморски регион, в него биха могли да влязат 7 области, а центърът да е във Варна.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР