По принцип пайовете и плодовите пити се приготвят от едно

...
По принцип пайовете и плодовите пити се приготвят от едно
Коментари Харесай

Как да приготвите идеалното тесто за пай?

По принцип пайовете и плодовите пити се подготвят от едно и също тесто - маслено. То несъмнено търпи разнообразни усъвършенствания, като към него може да се прибавят какао, смлени орехи или бадеми, сметана, извара и др.

На 13 май пък в Съединени американски щати означават деня на ябълковия къс, тъй че дано се задълбочим в точната рецепта за тесто за къс.

За да приготвянето на 360 грама маслено тесто са нужни 225 грама брашно, 115 грама краве масло, 1 жълтък, щипка сол и 2 супени лъжици студена вода.

Брашното наложително се пресява, прибавя му се сол и последователно, като се размесва с пръсти, се прибавя на дребни порции масло.

Жълтъкът се разрушава дружно със студената вода и се размесва със сместа. Меси се, до момента в който се получи безпрепятствено тесто.

Важно!

 Маслено Тесто

Важно е да знаем, че всички артикули би трябвало да са студени.

Друго предписание е да не се меси прекомерно дълго, тъй като тестото ще стане твърдо и ще придобие сивкав цвят.

Готовото тесто се покрива или увива в найлоново фолио и се слага в ледник най-малко за половин час, с цел да се охлади.

Охладено тестото се разточва по-лесно. За по-практично и по-удобно може да се подготви по-голямо количество тесто, да се раздели на порции и да се постави във фризера.

Охладеното тесто за къс се разточва на авансово набрашнена повърхнина, като дебелината на кората би трябвало да е към 3 милиметра. Ако тестото лепне по точилката, можем да сложим кората тесто сред два листа домакинско фолио. По същия метод сполучливо може да се употребява и елементарен найлонов плик.

Кората, която сме разточили, би трябвало да е по-голяма от тавата или формата за печене на пая. Помагаме си с точилка при слагането на кората, като тя се притиска с пръсти към стените и дъното на съда за печене. Ако има стърчащи елементи тесто, те се отстраняват.

 Тесто за къс

Тестяната кора се набожда на няколко места с вилица, застила се с хартия за печене и се цялостни с бобени зърна. Те защищават от издуване на тестото за къс.

Тавата с опеченото идеално тесто за къс се охлажда и се слага за половин час в хладилника. По този метод тестото ще стегне и ще резервира формата си.

Много постоянно пълнежът за пая се пече доста по-бързо от самото тесто или изобщо няма потребност от печене. Тогава то се изпича авансово. Температурата за печене е 200 градуса. А времето за изпичане зависи от диаметъра на формата и трае от 20 до 30 минути.

За изпичане на тарталети са нужни 15 минути печене. Малко преди тестото да се изпече, е належащо да се махне хартията с бобените зърна, с цел да може кората да изсъхне добре.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР