По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно

...
По принцип ние жените се присещаме за хормоните веднъж месечно
Коментари Харесай

Живот под контрола на хормоните - I

По принцип ние дамите се присещаме за хормоните един път месечно по време на „ критическите дни ”, когато по този начин да се каже, те ни припомнят сами за себе си – с променливи настроения, нараснал вкус и други не до такава степен приятни странични резултати. А в действителност десетки хормони ни въздействат непрекъснато, като управляват държанието ни, сънят ни, възприятието за апетит и задоволеност, податливостта ни на стрес и сексуалността ни – с една дума съвсем всеки един аспект на физическото и психическото ни здраве. Затова нарушаването в салдото даже единствено на на един от тях, може да докара до съществени промени за здравето ни и метода, по които се усещаме.

Акнето
Почти всяка от нас се снабдява с по една-две пъпки в дните към менструацията. Но в случай че подкожните възпаления и комедоните ви съпътстват през целия месец, ситуацията е по-сериозно и става дума за акне. Повечето хора считат, че аргументите за него са неправилното хранене или неприятна хигиена, само че истината е, че тези фактори оказват едва въздействие. Най-вероятните виновници са андрогените, един от които е тестостеронът. Този кардинално мъжки хормони, се образува в организма на всяка жена, само че когато е в по-големи количества стартира да нервира мастните жлези и по този начин кожата стартира да създава свръх количество себум. Оттам нататък сюжетът е явен – повече храна за бактериите, запушени комедони, възпаления, акне.

Какво да вършиме следователно? На първо време е добре да си извършите хормонални проучвания. Ако те покажат повишен тестостерон, най-вероятно вашия доктор, ще ви изпише орални контрацептиви, с които да контролира дефицита на женски хормони и остатъка на мъжки. Не правете обаче това без да пита, защото всички таблетки имат друго наличие и вместо да решите казуса си, можете да го задълбочите.

Слаба памет
Не можете да си спомните къде сте оставили това или това? Или забравяте за среща с другар и го оставяте самичък да си кисне в студа. Склерозата би била положително опрощение, в случай че сте на достопочтенна възраст. Но в случай че сте в разцвета на силите си, най-вероятно се намирате под непрекъснат стрес – в работата или вкъщи. Тогава в тялото ви се покачва равнището на хормона на напрежението кортизол. Той ви приготвя за бърза реакция, само че понижава способността за асимилиране на нова информация и отслабва паметта. Дори в случай че е в прекалено огромни количества, може необратимо да повреди мозъчните кафези и да засегне дълготрайната памет.

Какво да създадем? Лесно е да се каже – освободете се от напрежението, само че не толкоз елементарно да се извърши. Има обаче и други фактори, които могат да понижат производството на кортизол. На първо място това е продължителния сън – до момента в който сме в обятията на Морфей, равнищата на хормона са най-ниски. Не забравяйте и закуската рано заран – приливът на инсулин след нея, обезврежда действието на кортизола. Също по този начин намалете кафето и приемайте в допълнение витамин С.

Продължава: Живот под контрола на хормоните - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР