По повод появилите се тълкувания относно инициативата да се поставят

...
По повод появилите се тълкувания относно инициативата да се поставят
Коментари Харесай

Министерството на туризма за ваксинационните стикери: Ваксинирането е напълно доброволен процес

По мотив появилите се тълкувания по отношение на самодейността да се слагат издаваните от министерството на опазването на здравето стикери „ 100% имунизирани “ върху туристически обекти като хотели и заведения за хранене, Министерството на туризма направи няколко разяснения.

" Ваксинирането е изцяло непринуден развой и в никакъв случай пред работодателите в бизнеса не е било поставяно условие или изискването наложително да имунизират своя личен състав, както и да оказват напън от всевъзможен темперамент в тази посока. В същото време Министерството на туризма предизвиква напъните на всички представители на туристическия бизнес, които подхождат с грижа за здравето на своя личен състав и на своите клиенти, които употребяват туристическа услуга, с цел да подсигурят безвредна почивка и да утвърдят името на България като сигурна дестинация. Припомняме, че при избора си на дестинация туристите вземат под внимание два индикатора – равнище на заболеваемостта и равнище на имунизирани в страната. Министерството на туризма продължава солидарно да поддържа напъните на Министерството на здравеопазването, ясно и поредно, следвайки политиката на България и кабинета, както и утвърждавайки международните практики в устрема да бъде комплициран завършек на пандемията с COVID-19 ", показаха в позицията си от Министерството на туризма.

В неделя от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) показаха в свое мнение, че стикерите за 100 % имунизиран личен състав, които стартират да се слагат на хотелите, са дискриминационни и ще доведат до доста и разнообразни проблеми за бизнеса. По думите им натиска да се ваксинират чиновниците непременно води до отлив на личен състав, което основава още един доста комплициран за решение и рисков за бизнес проблем.

" Има хора, на които по здравословни аргументи не може да бъде сложена ваксина и такива, които към този момент са преболедували и имат задоволително антитела и по тази причина не желаят да се ваксинират незабавно ", разяснява заместник-председателят на БХРА Веселин Налбантов.

" Освен това, не е ясно кой ще ревизира дали тези стикери дават отговор на истината ", добави ръководителят на БХРА Георги Щерев и посочи: " При огромното текучество на личния състав, стикерите могат да бъдат подвеждащи още на идващия ден, откакто бъдат сложени, защото при напускането на някой чиновник незабавно би трябвало да се откри различен, а той може и да не е ваксиниран ".

Във връзка с отпадането на носенето на маски, служебният министър проф. доктор Стойчо Кацаров разяснява, че в случай че има такава заповед, тя ще отстрани задължението.

" Ако човек желае, може да продължи да си носи маската. България е на прага да влезе в зелената зона. Това е доста по-важно от туризма и ресторантьорския бизнес. На ръба сме да влезем в „ зелената зона “, което съгласно мен ще е най-голямата реклама “, разяснява той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР