По повод Международния ден на жената - 8 март, Европейският

...
По повод Международния ден на жената - 8 март, Европейският
Коментари Харесай

Жените след пандемията – насилвани, недобре платени и емоционално претоварени

По мотив Международния ден на дамата - 8 март, Европейският парламент разпореди особено изследване измежду европейските дами за това по какъв начин пандемията се е отразила на разнообразни аспекти от живот им. Експресното изследване на Евробарометър беше извършено от IPSOS сред 25 януари и 3 февруари 2022 година във всички 27 страни членки на Европейски Съюз и обхвана общо 26 741 изявленията.

Според 77% от дамите в Европейски Съюз, пандемията от Covid-19 е довела до увеличение на физическото и прочувственото принуждение над слабия пол в личната им страна. В Гърция този % доближава рекордно притеснителните 93 %, а в Унгария - 47%.

Четирима от всеки 10 интервюирани (38%) декларират, че пандемията е оказала негативно влияние върху приходите на дамите, в салдото сред професионалния и персоналния им живот (44%) и върху времето, отдадено на работа против възнаграждение (21%).

Психичното здраве на дамите също е отрицателно повлияно от рестриктивните мерки в пандемията като като локдаун и вечерен час (41% на ниво ЕС) и рестриктивните мерки за броя на хората, с които могат да се срещат (38%).

Жените приканват евродепутатите за битка с трафика на хора и половата употреба, битка с психическото и физическото принуждение против дамите и за равно възнаграждение на дамите и мъжете.

Насилие над дамите

3 от всеки 4 дами (77%) в Европейски Съюз считат, че пандемията от Covid-19 е довела до увеличение на физическото и прочувственото принуждение против тях. Във всички страни като се изключи две (Финландия и Унгария) този резултат е над 50%, като резултатите доближават 74% в България, 93% в Гърция и 90% в Португалия.

И защото дамите най-добре познават проблемите с насилието, те дефинират и ясни основни ограничения за справяне с казуса:
улеснение на подаването на сигнали за принуждение против дами, в това число на полицията (58% в Европейски Съюз, 62% в България)увеличаване на опциите за дамите да търсят помощ, да вземем за пример посредством горещи телефонни линии (40% в Европейски Съюз, 56% в България)повишаване на осведомеността и образованието на полицията и правосъдната система по този въпрос (40% в Европейски Съюз, 32% в България)увеличаване на финансовата самостоятелност на дамите (38% в Европейски Съюз и в България).
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР