По подготовката на нашите предложения за новия рамков договор ние

...
По подготовката на нашите предложения за новия рамков договор ние
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Готови сме с предложения за новия рамков договор

„ По подготовката на нашите оферти за новия рамков контракт ние не сме спирали да работим, защото още от лятото, а и през целия този 3-годишен интервал ние непрестанно получаваме оферти от нашите сдружения по обособените специалности за проблемите, които те срещат в ежедневната си работа. Те са събирани съзнателно, с цел да пристигна този миг, в който би трябвало да се договорят новите условия за работа “. Това споделя в изявление за „ Фокус “ ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров.

По думите му таман това е бил мотивът съсловната организация да излезе от договарянията, тъй като от касата нямало предпочитание да се беседва градивно, а се имитирали договаряния.

„ Сега сме подготвени с оферти, които да обсъждаме с специалистите на Касата. В по-голямата си част от тях сме срещнали схващане в неофициални диалози, защото ние дълги години работим с тях, просто те имаха проблем със своето управление “, счита доктор Маджаров.

По създание във връзка с това, което БЛС желае да бъде включено в новия Рамков контракт, ръководителят на съсловната организация показва, че е неотложно да бъдат приложени задоволително ясно и разбрано измененията, свързани с дигитализацията, електронизацията в процесите, защото преди 3 години такова нещо не е имало. „ А знаете, че в този момент даже Наредбата за единната осведомителна здравна система (НЗИС) влезна в действие “, напомня доктор Иван Маджаров.

По отношение на работата на самата система пък той показва вяра политиката, стартирана предходната година, в която е даден превес на извънболничната помощ, да бъде продължена. „ Само по този начин думите, че извънболничната помощ е предпочитана, получават своята цялост. В противоположен случай преди този момент бяхме очевидци единствено на думи, какъв брой е значимо пирамидата да се обърне, по какъв начин общопрактикуващи и експерти от извънболничната помощ би трябвало да получат своето място, а в това време постоянно бюджетът на Касата се гласуваше от Народното събрание с превес за болнична помощ “, разяснява шефът на БЛС.

По думите му от извънболничната помощ би трябвало да се отстрани ненужната административна тежест и би трябвало да се направи по този начин, че лекарите да усетят предпочитание да работят там, с цел да обезпечат нужните грижи за пациентите без да се постанова да влизат в болница. „ Това е най-важното в идващите 3 години, тъй като това, което следим, е, че в първичната извънболнична помощ и в профилираната сме изправени пред злополука. В първичната помощ над 70-80% от лекарите са над 50-годишна възраст, над 40% от тях са в пенсионна възраст, и в случай че ние в идващите години, в това число и през този рамков контракт, не предприемем ограничения, единствено след подобен интервал, сред 3 и 5 години, ще изпаднем в положение, в което цели територии, цели райони от страната няма да имат нито един общопрактикуващ доктор по физиологични аргументи, просто тъй като животът ще е направил по този начин, че те няма да могат да работят “, за следващ път предизвестява доктор Маджаров.

Според него разновидността дадена здравна активност да стане привлекателна е посредством тласъци. „ Както преди години, когато за първи път се вкарваше тази система, тогавашното ръководство на страната изплати и даде опция на тези, които решат да работят като общопрактикуващи, да оборудват кабинети със солидни за тогавашното време суми, и обезпечи тогавашните 4200-4300 общопрактикуващи за цялата страна, по този начин и настоящето ръководство, който и да ръководи страната, ще би трябвало да вземе това политическо решение и да обезпечи тласъци за лекарите и медицинските сестри да работят в системата на извънболничната помощ “, отбелязва той.

Председателят на УС на БЛС осведоми още, че още в сряда ще се организира среща сред представители на съсловната организация и новото управление на НЗОК. „ Предполагам, че ще създадем действителен график, с който да стартираме още от идната седмица. Задачата, която си слагаме ние, уповавам се и НЗОК да виждат по този метод графика, преди приемането на бюджета да сме подготвени с подготвен рамков контракт в текстовата част и да чакаме единствено бюджета на страната, с цел да допълним този рамков контракт и с цените и размерите, съобразени с гласуваните средства от Народното събрание, с цел да може незабавно по-късно да се подпише този рамков контракт, в случай че е утвърден от двете страни, несъмнено “, споделя още доктор Иван Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР