По-малкото количество на вносните домати и краставици са вдигнали значително

...
По-малкото количество на вносните домати и краставици са вдигнали значително
Коментари Харесай

Заради слаб внос подскочиха цените на зарзавата

По-малкото количество на вносните домати и краставици са вдигнали доста цените им, по отношение на предишния юни, написа „ Монитор “. Справка в уеб страницата на борсовата комисия демонстрира, че в средата на юни предходната година цената на оранжерийните домати на едро е била 1,61 лева./кг, а вносните са били по 1,37 лева Сега оранжерийните са на равнище от съвсем 3 лева

За 2020 година в седмичния бюлетин за юни няма данни за вносни зеленчуци. Краставиците от парници преди 12 месеца са се търгували на тържищата в страната по 1,22 лева./кг, съвсем колкото и вносните, а година по-късно по 2,10 лева

Според доктор Слави Трифонов от Националния съюз на градинарите в България, повода е в сложното напредване през границите. По думите му, водачите на тировете към момента не желали да пътуват до Гърция и Турция.

Като затова изключително е намалял импортът от Турция. Браншовикът счита, че настоящето състояние е положително за българските производители на плодове и зеленчуци и в супермаркетите има повече българска продукция.

„ От всичко има, само че е по-малко. Краставиците от оранжериите са повече, а на доматите им трябват още 15 дни с цел да излязат на пазара в по-големи количества “, счита браншовикът.

Тодор Джиков от друга асоциация на производители счита, че понижените доставки от чужбина са и поради засилените инспекции по границата.

Джиков напомни, че безконтролният импорт унищожава българските фермери.

По думите му, доста време е било изпуснато и страната не е правила вложения за развиване на земеделието и по-специално на сензитивните браншове каквито са производството на плодове и зеленчуци и отглеждането на животни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР