По-малко месо в колбасите, по-малко какао в шоколада, по-малко белтъчини

...
По-малко месо в колбасите, по-малко какао в шоколада, по-малко белтъчини
Коментари Харесай

Западните вериги продават на източноевропейците по-лоши храни

По-малко месо в саламите, по-малко какао в шоколада, по-малко белтъчини в млечните артикули: проби потвърдиха, че храните, изнасяни в Източна Европа, са с доста по-лошо качество от стоките, продавани на западния пазар.

Ладислав е гневен. Връща се от пазар, а в торбите му има освен словашки артикули, само че и хранителни артикули, създадени от известни интернационалните концерни. Ладислав към този момент знае, че част от тези храни са с доста по-лошо качество, в сравнение с същите артикули, продавани в западните супермаркети. „ Те ни взимат за идиоти и единствено гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: усещам се като втора употреба европеец ”, възмущава се Ладислав.

“Това е истински скандал ”

В Словакия към този момент го има черно на бяло: Министерството на земеделието разгласява резултатите от поредност профилирани проби, в границите на които 22 известни маркови хранителни артикули, продавани надлежно в западните и в словашките магазини, бяха съпоставени по качество. Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече лой и вода, в млечните артикули – по-малко белтъчини, а в шоколада – по-малко какао. И още: словашките разновидности на всички тези артикули съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е истински скандал, споделя министър-председателят Роберт Фицо: „ Неприемливо е интернационалните концерни да продават на източноевропейските пазари артикули, които са със доста по-ниско качество от съответните артикули в западните магазини ”, споделя словашкият министър председател.

С тази позиция е склонен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители настояват, че за множеството потребители в Средна и в Източна Европа качеството е към този момент по-важно от цената. Шефът на Съюза Милош Лауко счита, че концерните играят нечиста игра: „ Повечето храни в западните магазини са даже по-евтини, в сравнение с тук, тъй като там има мощна конкуренция. Тъй че дано не настояват, че качеството на продуктите им тук е по-ниско поради по-ниските цени ”.

“ЕК незабавно да забрани тази процедура ”

След като абсурдът разбуни словашкото общество, министър председателят Фицо разгласи, че дружно с сътрудниците си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на изключителна среща на Европейски Съюз:

„ Ще настояваме Еврокомисията незабавно да забрани тази процедура. Нашите жители не трябва да бъдат унижавани. И не трябва да има европейци първа и второкласен ”, упорства Фицо. От Съюза на потребителите обаче не имат вяра, че проектите на премиера ще дадат някакъв резултат. Вече на няколко пъти сходни начинания са угасвали без резултат. Единственото ефикасно средство против тази политика на огромните концерни е потребителите да усилят съпротивата си. От Съюза считат, че с течение на времето потребителите в Средна и в Източна Европа също ще развият мощно схващане за правата си.

Инфо: http://www.dw.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР