По искане на САЩ Комитетът на Съвета за сигурност на

...
По искане на САЩ Комитетът на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН наложи нови санкции на Северна Корея

По искане на Съединени американски щати Комитетът на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по глобите против Северна Корея внесе в черния лист 27 кораба, 21 корабни компании и едно физическо лице, съобщи Ройтерс.

Единодушното одобрение на този исторически пакет от наказания е явен знак, че интернационалната общественост е единна в напъните ни да поддържаме оптимален напън над севернокорейския режим, съобщи непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли в писмена декларация, представена от АП.

Новият пакет от наказания е ориентиран срещу контрабандата по море, реализирана от режима в Пхенян, за да получава нефт и да продава въглища, заобикаляйки предходните ограничавания, наложени от Съвета за сигурност.

Списъкът е част от настояването на Вашингтон предишния месец за санкционирането на 33 кораба, 27 корабни компании и един тайвански предприемач. Китай отсрочи решението на 2 март, без да уточни причина, а 15-членният комитет работи с консенсус. Преди дни Съединени американски щати предложиха скъсен лист, който в петък беше утвърден единомислещо, отбелязва Ройтерс.

Одобреният лист включва 21 корабни компании, пет от тях основани в Китай, 15 севернокорейски кораба, 12 кораба, които не са севернокорейски и един тайвански предприемач. 12-те кораба, които не са севернокорейски, подлежат на световна възбрана за влизане в пристанища и би трябвало да бъдат отписани от регистрите, а 12-те севернокорейски подлежат на заледяване на активите, 13 от тях – на световна възбрана за влизане в пристанища.

Тайванецът Цанг Юнг Юан е упрекнат, че координира севернокорейския експорт на въглища със севернокорейски брокер, опериращ в трета страна. Той предстои на заледяване на активите и възбрана на пътуванията. Авоарите на 21-та корабни компании би трябвало да бъдат замразени, показва Ройтерс.

В листата са две китайски компании – Shanghai Dongfeng Shipping и Weihai World Shipping Freight, които са упрекнати, че техни кораби са транспортирали севернокорейски въглища. Три са основани в Хонконг, по-специално Huaxin Shipping, която доставила севернокорейски въглища на Виетнам през октомври 2017 година

Освен това 12 севернокорейски компании са упрекнати, че са взели участие в противозаконни доставки на нефт и горива. Останалите глобени компании са основани в Маршаловите острови, Сингапур, Панама и Самоа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР