По характера на човека може да се определи дали е

...
По характера на човека може да се определи дали е
Коментари Харесай

Как и защо ставаме роби на социалните мрежи

По характера на индивида може да се дефинира дали е предразположен към взаимозависимост от обществените мрежи. Това твърди ново изследване, което демонстрира, че невротиците не изпускат предоставената от технологиите опция непрекъснато да си ревизират персоналните известия и да превъртат надолу-нагоре по изявленията в мрежата.

Около 40% от международното население употребява обществените мрежи – т.е. към 3 милиарда души прекарват в тях приблизително по 2 часа всеки ден.

В последното изследване на Нюйоркския университет са оценени резултатите от анкета измежду 275 негови студенти и випускници. Участниците в допитването употребили обществените мрежи минимум от 9 години и прекарвали в тях най-малко час и половина дневно.

Студентите са по-склонни от останалите хора да развият взаимозависимост към обществените мрежи поради по-свободните си графици и честото потребление на сходни уеб сайтове за насърчаване на личността, считат откривателите, представени от Би Би Си.

Те се опират на психологическия модел на " огромната петица “, който прави оценка личността по съществуването на 5 съществени качества: доброжелателност, почтеност, невротизъм, екстраверсионност и окуражаване.

Преди време учените изследваха склонността към алкохолна, наркотична и никотинова взаимозависимост и стигнаха до извода, че рискът е по-голям при хората с високи равнища на невротизъм и ниско равнище на съзнателност/ почтеност.

Проучвайки обществените мрежи, те удостоверили хипотезата, че невротизмът изостря зависимостта, а съзнателността понижава риска да станем плебеи на смарт телефоните си.

Но създателите откриват и различен, по-малко явен резултат: в случай че при вас са развити и двете качества, невротизмът в последна сметка ще надделее и ще ви подтикне към зависимостта.

Хората с ниско равнище на почтеност са склонни да се увлекат прекалено много по услугите за мигновени известия (instant messaging).

Ако не сте нито доброжелателни, нито добросъвестни, възможностите да развиете взаимозависимост се усилват. Но, за удивление на откривателите, комбинацията от високо равнище на доброжелателност и почтеност води до безусловно същия риск от взаимозависимост.

Според един от създателите, Исак Вагеф, този непредвиден резултат може да е резултат от „ осъзнатата взаимозависимост “. Т.е. изцяло съзнателни и доброжелателни хора преднамерено се пробват да получат максимума информация, налична в мрежите. И по този начин стават подвластни.

Добросъвестните се интересуват от онлайн услугите повече по професионални аргументи, а не за развлечение, сочи изследването.

Друго проучване, на норвежки учени, по същата тематика твърди, че максимален е рискът да развият взаимозависимост от обществените мрежи при младите самотни дами, хората, склонни към самовлюбване, и тези с ниска самокритика.

Изводите са въз основата на изследване измежду 23 000 души. Според него пристрастяването към обществените мрежи отразява както нуждата от подхранването на личностните черти при нарцистичните видове, по този начин е и опит за угнетяване на ниската самокритика.

Други проучвания пък настояват, че социално-демографските фактори имат огромна роля за развиването на зависимостта – колкото по-ниски са приходът и образованието, толкоз повече човек е податлив да стане подвластен от обществените мрежи.

Изследване на Pew Research Center от 2015 година стига до извода, че потреблението на обществените мрежи е обвързвано със напрежението, само че тази връзка не постоянно има отрицателен темперамент. Оказва се, да вземем за пример, че мрежата постоянно оказва помощ на гените да се отърват от отрицателните страсти и да се усещат по-спокойни. Но това не се отнася за мъжете.

С новите технологии се появиха и нови клинични положения – като номофобията (страх да останеш без телефона си), както и така наречен FOMO (fear of missing out или синдром за пропуснатата полза). Те също могат да подбуден към взаимозависимост от обществените мрежи.

Американските психиатри Ашвини Надкарни и Стефан Гофмън обобщават, че в основата на зависимостта от обществените мрежи лежат две взаимно свързани интенции – желанието да се чувстваш част от общественост и предпочитание да се самоизразиш.

Зависимостта от обществените мрежи не е приета (все още) за психическо разстройство в нито една страна. Но се счита за част от зависимостта към интернет, за която към този момент са основани голям брой модели за диагностициране.

Списъкът със признаците наподобява по този начин:

- Постоянна паника какво става в интернет,
- Подмяна на другите типове обществена интензивност с постоянно засядане в интернет,
- Осъзнаване на отрицателните последствия от зависимостта, само че некадърност да намалите времето, прекарано в интернет,
- Развиване на възприятие за приемливост, както и на взаимозависимост от интернет и на синдрома на отнемането,
- Възприемане на времето, прекарано в интернет, като сполучлив метод за битка с неприятното въодушевление и напрежението.

Ако имате сходни признаци във връзка с обществените мрежи, значи е време да потърсите помощ.

Източник: Мениджър Нюз
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР