По график пускането на газовата връзка България – Сърбия ще

...
По график пускането на газовата връзка България – Сърбия ще
Коментари Харесай

Газовата връзка България – Сърбия ще заработи през октомври

По график стартирането на газовата връзка България – Сърбия ще бъде през октомври. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на инспекцията на междусистемната връзка в региона на село Доброславци. По думите му планът напредва по график, даже има леко изпреварване. „ Абсолютно сигурни сме, че ще бъде приключен в точния момент от българска страна, както и в границите на бюджета “, добави той.

Министърът уточни, че потенциалът на газовата връзка е 1,8 милиарда куб. м годишно. Христов осведоми, че сега с осем европейски страни се прави огромен разбор на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа. Целта - другите страни да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България. Страната ни има подготвеност за създаване на спомагателна компресорна станция на интерконектора, с цел да се усили потенциалът му до 3,2 милиарда куб. метра.

Газовата връзка ще бъде с реверсивен поток – България може да купува газ и от Сърбия. Министърът обаче посочи, че главно се планува интерконекторът да бъде употребен в посока България – Сърбия, защото сръбската страната към момента зависи от съветския газ и те са запазили потенциал на терминала в Александруполис, който България строи. „ Тази опция за реверсивни доставки ни дава една спомагателна сигурност при положение на потребност да доставяме газ от Централна Европа “, изясни Христов.

Началото на построяването на интерконектора бе обещано на 1 февруари в наличието на президента Румен Радев и президента на Сърбия Александър Вучич. Тръбата ще бъде дълга съвсем 170 километра, 62 км от които са на територията на България. Газовата връзка потегля от Нови Искър и ще се включва в сръбската газопроводна мрежа при град Ниш.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР