По-голямата част от трофейното руско въоръжение, попаднало в ръцете на

...
По-голямата част от трофейното руско въоръжение, попаднало в ръцете на
Коментари Харесай

Анализ: 85% от руското въоръжение е произведено с вносни електронни компоненти

По-голямата част от трофейното съветско въоръжение, попаднало в ръцете на украинската войска, съдържа западни електронни съставни елементи, проучват западните разследващи служби в най-новите си отчети, представени от „ Ню Йорк таймс “ и „ Ди Велт “. 35 американски микропроцесора има в крилатата ракета Ch-101, „ окото “ на разследващия дрон „ Орлан-10 “ е термовизионен датчик, създаден във Франция. Британски транзистори са употребявани в системата за радиозаглушаване Борисоглебск-2.

Това са единствено част от образците, като специалистите считат, че западна електроника съдържат 85 % от съветското въоръжение, в т. ч. и ракетите „ Искандер “. След налагането на наказания поради съветската експанзия против Украйна доставките на части за произвеждане на съвременно оръжие са прекратени. Руското оръжие, пленено или изоставено на бойните полета се проучва в детайли от западните разследващи организации и, съгласно изводите им, на Русия ще ѝ бъде мъчно да се бори без съставни елементи от вражеския Запад.

Още през март т. година Пентагонът заяви, че съветските ракети " Искандер " са изчерпани, само че има и различен проблем, даже да има налични, тя не може да пусне в пердах всички, тъй като някои от тях съставляват стратегически запас при положение на война със страните от НАТО.
" Санкциите отстраниха потребността от въздушни удари по танкови заводи и корабостроителници от предходни войни. Демокрациите могат да реализират резултата на точно бомбардиране с подобаващи наказания. Това е тъкмо тъй като съветската войска зависи от вносно съоръжение. " – разяснява икономистът Матю К. Клайн, цитират от " Ню Йорк таймс ".

Русия знае добре зависимостта си. Още през 2014 година Москва разгласи амбициозна стратегия за прекосяване към елементи родно произвеждане. Проблемът е, че програмата не проработи. Руските предприятия се оказаха неспособни да създават съвременна електроника.

Анализаторите, предизвестяват, че зависимостта на Русия от западни съставни елементи не значат, че затова войната ще свърши скоро. В съветските хранилища към момента има количества микропроцесори и датчици, импортирани преди офанзивата против Украйна и се може да се окажат задоволителни за няколко години произвеждане.

Част от електрониката (например микропроцесори) се внася в страната и за потребностите на гражданското произвеждане. За да се лиши Русия от опцията да ги употребява в производството на оръжия, би трябвало да се вкара ембарго върху цялата електроника, да вземем за пример всички микропроцесори. Тук остава отворена малка врата за съветската отбранителна промишленост - да мине към китайски съставни елементи, които, обаче, са с по-ниско качество, само че пък доста по-евтини от западните.

Санкциите, разясняват западните анализатори, имат и непряк отрицателен резултат. Русия употребява по-стари и по-малко прецизни оръжия, което от своя страна значи по-големи заличавания и повече жертви измежду цивилното население. Възможно е това да е детайл от умишлена тактика на Русия, която действаше по същия метод в Сирия, само че може и да е резултат от западните наказания, които лишиха страната от електроника за най-модерното въоръжение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР