По друга важна за правителството тема - Шенген, френският президент

...
По друга важна за правителството тема - Шенген, френският президент
Коментари Харесай

Макрон: Франция желае България в ERM II, но заедно с банковия съюз

По друга значима за държавното управление тематика - Шенген, френският президент Еманюел Макрон, съобщи, че няма потребност да се бърза. Във видео, оповестено във Facebook профила на министър председателят Борисов, Макрон го посъветва да приказва с Виктор (вероятно Виктор Орбан).

© Спас Спасов Още по тематиката
Защо България не желае в банковия съюз

След четири години отсрочване, нежеланието на България да влезе в единния банков контрол може да попречи на стремежа й към еврозоната
4 май 2018
Сделката на Борисов за еврозоната

България ще опитва да влезе в клуба на еврото до два месеца. Засега без да даде надзора над банките си, а това понижава шансът ни
4 май 2018
Горанов: Ден след утвърждението за ERM II ще аплайваме за банковия съюз

Министърът на финансите пред " Капитал "
4 май 2018 " Франция желае България да се причисли към ERM II, само че по едно и също време да влезе и в банковия съюз, което ще разреши да се следи чудесно банковата система на България. Така че през днешния ден механически наподобява въз основата на всички направени разбори, че изискванията за влизане в ERM II са изпълнени. Бих желал единствено това да съвпадне с влизане в банковия съюз ".

Така френският президент Еманюел Макрон отговори на журналистическо запитване за " съответна дата " за България за присъединение към валутния механизъм ERM II (популярен като предверието на еврозоната) по време на конференцията му в София след срещата на върха ЕС–Западни Балкани в четвъртък.

Българското държавно управление към този момент съобщи, че до края на първото полугодие ще направи официална крачка в посока българският лев да се причисли към валутния механизъм ERM II. През идната седмица се чака да бъде оповестен и Докладът за конвергенция за България и останалите страни от Европейски Съюз, които са поели ангажимент да одобряват еврото, само че са отвън валутния съюз. Документът се изготвя на всеки две години от Европейската централна банка, като паралелно с сходен разбор излиза и Европейската комисия. В документите се показва дали претендентите за участие в еврозоната извършват критериите да бъдат поканени. И подсказват какви са настроенията във Франкфурт и Брюксел по отношение на българската поръчка.

Макрон не е първият западноевропейски политик, който загатва банковия съюз като изискване по пътя към еврото. Медиите тук обаче разтълкуваха думите му по друг метод. Според някои проправителствени издания с изявлението си Макрон е дал зелена светлина за България. Според други очакванията на страната са били попарени поради споменаването на банковия съюз, защото заявление за Mеханизма за тясно съдействие (грубо - членуването в банковия съюз на страни отвън еврозоната) се подава най-малко пет месеца преди мечтаната дата за влизане. Официалната позиция на България обаче е първо ЕRM II и незабавно по-късно банковият съюз.

Въпросът е дали за френския президент думите " влизане " и " подаване на поръчка за влизане " имат една и съща конотация.

Дори да приемем изявлението на Макрон като поддръжка, то присъединението ни зависи и от гласа на останалите 18 страни в еврозоната, ЕЦБ и Дания, която е в чакалнята.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР