По данни от електронния сайт на Централната избирателна комисия (ЦИК)

...
По данни от електронния сайт на Централната избирателна комисия (ЦИК)
Коментари Харесай

Изселническите организации в Турция ударно се готвят за вота на 4 април

По данни от електронния уебсайт на Централната изборна комисия (ЦИК) към 8 март от Турция са подадени 18 135 заявления от искащи с българско поданство изселници да гласоподават на парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април т.г., заяви Нахиде Дениз, особено за Българска телеграфна агенция. " До привършване на периода за подаване на декларациите в ЦИК, чакаме броят на искащите да гласоподават да се усили. Трябва да прибавим и тези, които ще се явят да гласоподават в изборния ден, като попълнят декларациите на място. Нашите изследвания демонстрират, че ще има доста искащи да гласоподават. Очакваме, че гласоподавателите в Турция ще слагат връх по интензивност на идните избори в България. Избирателната интензивност е доста значима за партиите и претендентите, изключително в условия на пандемия ", съобщи ръководителят на Конфедерацията на балканските и румелийските турци Сабри Мутлу пред Българска телеграфна агенция.

В същото време той предвижда, че гласуването на изселниците в Турция ще бъде съпроводено с компликации. Защо?

" Турската страна даде публично позволение за откриване на изборни секции на територията на страната. Според българския изборен закон, в страни отвън Европейски Съюз, може да бъдат разкрити най-вече 35 изборни секции и Турция попада в тази категория. Вотът на 4 април обаче ще се организира в изискванията на пандемията от ковид. За да се сведе до най-малко рискът от заразяване, се постанова гласуването на хората да бъде съобразено с условието за обществена отдалеченост. Смятаме, че 35-те на брой секции - колкото бяха разкрити на предходните избори, ще бъдат извънредно незадоволителни за обезпечаване на обществена отдалеченост ", сподели Сабри Мутлу.

" Само за региона на Бурса, където е основана нашата организация, са подадени над 3500 заявления (преди привършване на срока). В самия избирателен ден също ще има искащи да гласоподават, които попълнят заявления на място и по този начин се забавя процесът. Въпреки че това е добре известно на българските управляващи, плануваните секции за региона на Бурса, а и общият брой за цялата страна, са прекомерно малко. Това е доста сериозна спънка, която лимитира естественото протичане на изборния развой в Турция, където живеят стотици хиляди български съграждани. Ето за какво ние категорично настояваме да бъдат увеличени изборните секции в Турция. Изложихме нашите съображения и пред президента Румен Радев, по време на среща, която се организира онлайн наскоро и в която участваха и представители на българската диаспора в разнообразни страни по света ", сподели Сабри Мутлу.

Подчертавайки, че на предходните избори ограничаването от 35 изборни секции в Турция е довело до опашки, кавги и голям брой негласували, " поучени от опита, считаме, че не трябва да се допусне повтаряне на тези грозни подиуми ", добави той.

В послание на членовете на Конфедерацията на балканските и румелийските турци, което е било признато на особено съвещание, отдадено на идния избор, се показва следното: " По публични данни в Турция са регистрирани към 350 000 български гласоподаватели. Това, че ние живеем или сме родени отвън България, не би трябвало да бъде спънка за отбраната на правата ни на пълноправни жители на Република България. Мнозина от нас бяха прокудени от родните ни места, само че продължаваме да поддържаме здрави връзките с България, със съгражданите, с техните проблеми, в разрешаването на които би трябвало да се ангажират още повече формалните институции, а политическите партии да поемат отговорност ".

Изселническите сдружения в Турция стремително провеждат подаването на декларациите за гласоподаване. В изискванията на пандемия, те трансферираха активността си в цифрова среда, което се оказа преимущество по отношение на подаването на декларациите, което става онлайн.

" Осигурихме гратис мостри на декларациите. Било с мейли, било по телефона наши деятели оказват помощ за попълването на данните от персоналните карти, указват по какъв начин и на какъв адрес да ги изпращат по електронен път ", описа Олджай Йозгьон, ръководител на Дружеството за просвета и съдействие Балканлълар в региона Картал на азиатския бряг на Истанбул.

Той уточни, че на предходните избори в Картал е била разкрита една секция в едно учебно заведение.

" За вота на 4 април, към този момент се планува да бъде разкрита една секция в нашия регион. Но, като имаме поради, че повече хора ще се явят да гласоподават, и с цел да осигурим обществена отдалеченост, обсъждаме като вид да предложим изборната секция да се обитава не в учебно заведение, както на предходните избори, а в спортна зала. Предложението ни се поддържа от кмета на Картал и от локалните управляващи, които оказват логистична поддръжка ", сподели той.

По думите му в Дружеството имат подготвеност да подкрепят с превоз хората, които желаят да гласоподават в България. Предполага се, че някои от ваксиниралите се против КОВИД-19 изселници (до края на месец март ще завърши имунизирането на над 60-годишните граждани) може да отидат да гласоподават в България. Времето се затопли, те ще могат да посетят родните си места след дългия карантинен интервал, да се видят с родственици и близки, и в това време да гласоподават на място, означи Олджай Йозгьон.

В Авджълар - най-компактно популации с изселници регион на Истанбул, интензивно се приготвят за вота. Председателят на Дружеството за просвета и съдействие на балканските турци - някогашният първенец по свободна битка Ефраим Камбероглу, чака за разлика от предходни избори, на 4 април доста младежи да се явят да гласоподават, някои може би за първи път.

" Те са второ и трето потомство български жители, родени в Турция, само че са с корени от България. Някои от тях ще се явят за първи път да гласоподават на българските избори. Макар че са родени в Турция, те живо се интересуват от всичко, което става в България, желаят да вземат участие в обществено-политическия живот. Както всички жители на Европейски Съюз, които може да бъдат в разнообразни страни, само че могат да бъдат избирани. Смятам, че те ще бъдат изненадата на тези избори и в това време знак за вливане на младежка сила в изселническите структури, че връзката сред поколенията с корени от България не прекъсва, а ще продължи да укрепва ", съобщи Камбероглу.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР