По данни на съсловната организация у нас не достигат над

...
По данни на съсловната организация у нас не достигат над
Коментари Харесай

Не достигат над 30 000 медицински сестри у нас

По данни на съсловната организация у нас не доближават над 30 000 медицински сестри

Към момента в страната работят 22 300 сестри, като 32% от тях са на възраст над 65 години. В детски градини, ясли и учебни заведения работят към 7500 медицински сестри. 42% от тях са пенсионери, а междинната възраст на останалите е 58 години. В доста общини мъчно съумяват да намерят сестри за яслените групи. Затова от здравното министерство оферират с изключение на сестри и акушерки в детските градини и ясли да могат да работят фелдшери и лекарски асистенти, осведоми.

Стойка Димова е измежду дребното шефове в София, които за момента не търсят медицински сестри. В яслата, която ръководи работят 8 сестри. Половината са в пенсионна и предпенсионна възраст.

"Хората са доста виновни, с насъбран опит и добре се оправят със служебните си отговорности. Предполагаме,че до няколко години ше се наложи да си диря и аз фрагменти ", съобщи Стойка Димова - шеф на 56 СДЯ "Калина ".

Заплатите на сестрите в учебното и детско опазване на здравето зависят от общинските управляващи.

"Там, където общинските управляващи осъзнават значимостта на тези експерти, има контрактувани заплати сред 1000 и 1100 лв.. Не на всички места, несъмнено ", сподели Милка Васлева - ръководител на БАПЗГ.

В Столичните яслени групи не доближават над 100 медицински сестри. От общината желаят здравното министерство да позволи и педагози да се грижат за децата до 3-годишна възраст.

"Спешните, неотложните положения при децата настъпват доста бързо. Имали сме животозастрашаващи обстановки. Не са постоянно, само че съгласно мен е необходимо здравни служащи да работят в яслените групи ", сподели Стойка Димова - шеф на 56 СДЯ "Калина ".

От здравното министерство оферират в яслите и детските градини да могат да работят фелдшери и лекарски асистенти.

"Няма по какъв начин да вършим нещо, което е една стона от това, което можем. И не трябва да бъде по този начин ", съобщи Вили Батакчиева - фелдшер ЦСМП-Пловдив.

"Абсурд. Фелдшерите са една специалност, която като название и възрастова характерност лека бавно отмира ", сподели Киро Аргиров - фелдшер в ЦСМП-Пловдив.

У нас фелдшерите са към 1900. Средната им възраст е 59 години. Лекарските асистенти са единствено 61 и са на междинна възраст 33 години.

"Друг е въпросът къде ще бъдат те по-полезни за обществото. В яслите или в незабавната помощ. Там също има сериозен дефицит ", разяснява Милка Василева - ръководител на БАПЗГ.

Дали фелдшерите ще могат да работят в яслите? Решението на здравното министерство се чака след края на публичното разискване, което завършва на 7 май.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР