По данни на през 2022-ра се очаква ръстът на онлайн

...
По данни на през 2022-ра се очаква ръстът на онлайн
Коментари Харесай

Приходите от електронната търговия с модни стоки за изминалата година на българския пазар достигнаха 689,9 млн. лв.


По данни на през 2022-ра се чака растежът на онлайн извършването на покупки да се усили с 25%

Преглед на стилната онлайн търговия в България през 2021 година:

Докладът,,Преглед на годината‘‘ на, постоянно изследване, което стилната онлайн търсачка организира на всички пазари, разкрива динамичността на пазарния напредък и разпознава главните трендове, които ще повлияят на промишлеността в бъдеще. Докладът демонстрира, че през 2021 година онлайн извършването на покупки на мода в България продължава да пораства с +44% на годишна база и по този начин усилва каузи си в общата търговия на дребно до 27,4%, а приходите, получени от електронната търговия с мода на българския пазар доближават до 689,9 млн. лв.. От друга страна офлайн търгуването на дребно с фешън артикули означи лек спад, най-вероятно заради рестриктивните мерки, които към момента бяха в действие за физическите магазини за няколко месеца в границите на 2021 година Като цяло стилният пазар в България продължи да се разраства основно с помощта на онлайн извършването на покупки.

Интересен факт е, че повече от половината търговци на дребно следят позитивно въздействие на пандемията COVID-19 върху бизнеса си две години по-късно. През 2021-ва 72% от тези търговци записват повишаване на приходите си, а единствено 28% загатват, че продажбите им са намалели доста или нищожно.

Като се има поради, че един от главните императиви на световното затваряне бе цифровизацията, доста физически търговци на дребно коригираха бизнеса си, с цел да останат конкурентноспособни, т.е. реалокираха дейностите си онлайн. Освен това общият растеж на електронната търговия бе в допълнение повлиян от възбраните, които се прилагаха по отношение на физическите магазини през месеците на пандемията, като да вземем за пример лимитираният брой клиенти.

През 2021 година междинната стойност на продажбите в онлайн търговията на мода се намали приблизително с -2,28% спрямо 2020 година Причината за това е основно локдаунът, който продължи през първите няколко месеца от годината. През последното четиримесечие на 2021 година обстановката се промени, увеличавайки междинната цена на продажба с 5.85% в съпоставяне със същия интервал през 2020. Ръстът, който онлайн магазините за мода означиха във връзка с общите доходи за 2021-ва, не се дължи на по-високи цени или по-висока междинна стойност на поръчките на клиентите, а а изцяло от повече онлайн покупки през годината.

Проблеми, пред които е изправена промишлеността през 2021:

Идентифицираните три съществени провокации пред пазара в България през 2021 година бяха увеличените разноски за реклама, по-интензивната и по-голяма конкуренция, само че също по този начин и по-малкият растеж на облагата, произлизащ от непрекъснатата нужда от повече отстъпки.

Поглед напред през 2022 година – упования и спънки пред българския пазар:

Това, което се чака през 2022-ра, е по-нататъшен растеж на онлайн модата с 25%, като делът й в общия фешън пазар ще надвиши 31%. Конкуренцията и по-високите цени на рекламата се смятат за едни от главните проблеми за търговците на дребно, само че към тях се прибавят ръководството на инвентара, както и продуктовата гама, които не са били фактор през миналата 2021-ва.

Инфлацията също е един от главните проблеми, с които ще се сблъскаме през 2022-ра. Тъй като тя може да засегне съществено пазара и през тази година, 57% от играчите в стилната търговия възнамеряват да усилят цените, като огромна част от магазините оповестяват за проекти за нарастването им със 6-10%.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР