По данни на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Черна

...
По данни на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Черна
Коментари Харесай

Бежанците от Украйна в Черна гора са близо 42 хиляди

По данни на Министерството на вътрешните работи (МВР) на Черна гора в страната са регистрирани 41 909 бежанци от Украйна. Това показва над 6% от общото население на дребната адриатическа страна. Въпреки че Черна гора не граничи с Украйна, повече от 133 000 украинци влязоха в страната след началото на съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година

Черна гора е остаряла уязвимост на украинците – те бяха втората по величина страна по брой туристи по крайбрежието ѝ. В годината преди войната 120 000 души са избрали Черна гора за лятната си почивка.

Повечето украински бежанци са се настанили по морските курорти в Будва, Бар, Херцег Нови, Улцин, Котор, Тиват, а част от тях обитават в Цетине и Подгорица.

Между 15 февруари и 31 март 2023 година 4244 украински бежанци са възобновили удостоверенията си за краткотрайна протекция, което е 56% от 7600, придобили този статут още през първата година. След 15 февруари тази година 1218 новопристигнали са подали заявки за режим ВЗ (времена закрила), а Министерство на вътрешните работи към този момент е одобрило 814 от тях.

Към днешна дата 5058 украински бежанци обитават в Черна гора със статут „ Временна протекция “, 404 души са с висящо заявление за ВЗ, а 36 851 са с различен статут на престояване. През предишния месец броят на идващите от Украйна в Черна гора се е покачил, съобщи Българска телеграфна агенция.

Агенцията за протекция на бежанците към Организация на обединените нации разгласява данни и за забележителен брой хора от Руската федерация и Беларус, които са влезнали в Черна гора след началото на войната в Украйна. Те нямат право на краткотрайната протекция, предлагана на бежанците от Украйна, и би трябвало да узаконят пребиваването си в Черна гора посредством Закона за чужденците или Закона за убежището. Към 10 юли 2023 година в Черна гора се намират 34 288 жители на Руската федерация и 1574 на Беларус.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР