По-агресивно настроените наблюдатели смятат, че китайските чужди инвестиции са по

...
По-агресивно настроените наблюдатели смятат, че китайските чужди инвестиции са по
Коментари Харесай

България, Унгария, Полша: опасни ли са китайските инвестиции в Източна Европа?

По-агресивно настроените наблюдаващи считат, че китайските непознати вложения са по формулировка корумпиращи - че оказват корозивно въздействие върху по-малки страни, в които демокрацията и пазарната стопанска система съществуват единствено на думи, като да вземем за пример страните по източната външна страна на Европейския съюз. Не всички обаче са на мнение, че китайските вложения крият опасност. Източноевропейските страни членки на Европейски Съюз се намират на кръстопът във връзка с политиката си по отношение на Пекин и Брюксел. " Тези вложения ще имат съществени последици в целия Европейски Съюз ", уверен е Ерик Хонц от вашингтонския Център за интернационална частна самодейност (CIPE), който управлява отдела за изследователска активност, обвързвана с корозивния капитал.

Корозивният капитал: Пакост или лакомство?

Понятието " разяждащ капитал " е въведено от CIPE. То се отнася до външни капиталовложения, при които липсва бистрота, отчетност и пазарна ориентировка. " Най-често те произлизат от властнически режими като Китай или Русия и употребяват недостатъци в ръководството, с цел да въздействат на политиката в страните получатели ", сподели пред Дойче Веле Матей Сималчик, шеф на Централния европейски институт за азиатски проучвания (CEIAS) в Братислава. В Словакия и Чехия да вземем за пример Пекин е съумял да откри обилни връзки с локални олигарси, които преследват свои финансови ползи в Китай. Затова двете страни от време на време биват окачествявани като " завладяни ". " Същите връзки след това биват употребявани от Китай като инструмент за поощряването на политики, обслужващи китайски ползи ", твърди Сималчик. " Партнирайки си с прослойката на олигарсите, Китай съумява да въздейства по едно и също време и на двете страни. "

Унгария е благосклонна, а Полша се двоуми

Източноевропейската страна с най-голям дял китайски вложения е Сърбия. Директно след нея се подрежда Унгария, която възнамерява редица бъдещи планове, включително и градежа на противоречивия академични кампус Фудан в Будапеща. В същото време политическият хайлайф на Полша е разкривен сред Китай и Европейски Съюз. " От една страна, Полша бива подложена на критика от Европейски Съюз поради антидемократичните си залитания. От друга обаче, тя се отнася с съмнение към китайските вложения заради историческата си битка за самостоятелност, сходно на Балтийските републики ", разяснява Хонц.

Позицията на Полша по отношение на Китай се въздейства от американо-китайските връзки, защото Варшава нормално работи като предан и лоялен сътрудник на Вашингтон. " Само че дейностите на Полша може да се окажат непредвидими, в случай че се съди по шампионата, което страната отрежда на отстояването на националните ползи и еднаквост, а това може да я тласне към политики, ориентирани против нейните европейски и американски съдружници ", разяснява Румена Филипова, съосновател на Института за световни разбори в България.

Все отново Полша поддържа с Китай обилни стопански връзки, изключително що се отнася до железопътния превоз, защото страната е основна за директния транспорт на китайски железопътни товари. " Нищо чудно, в случай че в бъдеще Китай успее да се внедри още по-солидно в страната и налее там още повече разяждащ капитал ", твърди Матей Сималчик.

Литва се съпротивлява

През февруари тази година Литва бойкотира срещата на върха на страните 17 + 1 (източноевропейските страни + Китай), настоявайки разговорът сред Европейски Съюз и Китай да се води само на ниво 27 +1. " Твърдата позиция на Литва по отношение на Китай е защитима, като се има поради несъщественият финансов и търговски продан сред двете страни ", счита Филипова. " Освен това за Литва не съществува политическа и военна опасност, защото страната е членка на Европейски Съюз и НАТО. Въпреки това решителната опозиция на Вилнюс впечатлява ", прибавя тя.

" Случаят с Литва демонстрира, че въздействието на Китай в Централна и Източна Европа е нестабилно, тъй като се опира единствено на обособени сегменти в обществото и политиката ", разяснява Сималчик. Все още не е ясно дали и до каква степен останалите две балтийски страни ще последват Литва. Според Сималчик, това е по-вероятно за Естония, въпреки че тя вероятно ще го стори по по-дипломатичен метод, в сравнение с Литва. " Що се отнася до Латвия, всред трите страни тя може би ще бъде минимум сериозна в политиката си по отношение на Китай - частично заради публичните настроения измежду латвийците, които са от европейските нации, проявяващи по-благосклонно отношение към Китай ", разяснява Сималчик.

" В някакъв смисъл Литва смъкна маската от лицето на Китай и сподели на Европейски Съюз неговия меркантилизъм и безспорното му надменно отношение към политиката ", сподели в умозаключение Хонц.

България и Румъния

През 2018 година китайският президент Си Цзинпин издигна китайско-българските връзки до ранга на стратегическо съдействие, въпреки че извършеният от Съединени американски щати напън по-късно накара София да промени частично курса си. Все отново притокът на китайски капитали в България и Румъния е по-незначителен спрямо Централна Европа, като двете страни отдават приоритет на Европейски Съюз и НАТО.

" Не бих споделил, че България и Румъния са наранени в по-малка степен от корозивния китайски капитал, в сравнение с Чехия и Словакия - те са по-скоро наранени по друг метод ", разяснява Хонц. " Политическите елити в тези две страни сякаш по-ясно осъзнават, че сходни вложения може да повлияят негативно на опциите им да направляват политико-икономическия курс. " Румъния одобри меморандум, който блокира даването на публични инфраструктурни поръчки на компании със седалище в страни, които нямат двустранно комерсиално съглашение с Европейски Съюз. През 2019 година Букурещ в профил китайската телекомуникационна компания Huawei от присъединяване в румънските мрежи. Беше замразено и съдействието с Китай по градежа на нуклеарната електроцентрала Черна вода.

Не са ли пресилени паниките?

Проведено наскоро проучване от Централно и източноевропейския център за азиатски проучвания (CEECAS) сочи, че управляващите в този район сякаш раздуват заплахата от китайското наличие в него. Изследването също по този начин отбелязва, че директните китайски капиталовложения в страните от този район са в непретенциозен размер.

Според данни на China Global Investment Tracker, през интервала сред 2000 и 2019 година от направените китайски вложения в Европа в размер на 129 милиарда $ (107 милиарда евро) единствено 10 милиарда се падат на Централна и Източна Европа. Според Бейкър Макензи, размерът на директните китайски вложения в Европа за една година е понижен с 6,2 милиарда $ - от 13,4 милиарда през 2019 до 7,2 милиарда през 2020 година. Данните от Унгария обаче опровергават тази наклонност. Търговският продан сред Китай и Унгария през първата половина на 2020 година е достигнал 5,35 милиарда $, регистрирайки покачване от 9,8% спрямо миналата година. А общият размер на китайските капиталовложения в Унгария възлиза на 5 милиарда $.

За съпоставяне, износът на България за Китай през 2020 година възлиза на 870 милиона $, а вносът от Китай - на 1,7 милиарда. В интервала сред 2006 и 2020 година Китай е нараснал дяла си в общия експорт на България от 0,6% на 2,7%. А директните непознати вложения на Китай в България са под 1% от общите задгранични директни вложения в страната. През 2019 година износът на Румъния за Китай възлиза на 850 милиона $, а вносът от Китай - на 5 милиарда. В интервала сред 2000 и 2019 година размерът на директните китайски вложения в Румъния е 1,4 милиарда. " Опасенията ми бяха по-големи преди две години, когато китайските капиталовложения се възприемаха като чисто търговски ", споделя пред Дойче Веле Микаел Вийгел от Финландския институт за интернационалните връзки. " Днес обаче Европа е наясно, че Китай употребява вложенията си, с цел да усили своето въздействие и да внесе ерес в Европейски Съюз. Случаят с компанията Huawei ни отвори очите ", прибавя специалистът.

Автор: Джо Харпър
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР