Пловдивското околовръстно шосе беше един от проектите, за които ГЕРБ

...
Пловдивското околовръстно шосе беше един от проектите, за които ГЕРБ
Коментари Харесай

Околовръстното на Пловдив отива при "Трейс", ако няма обжалване и те потвърдят офертата си

Пловдивското околовръстно шосе беше един от плановете, за които ГЕРБ - на централно и на локално равнище, твърдяха че е от значително значение. Все отново вторият по величина град в България към момента няма приключен околовръстен път, а това е от значително значение за директното прекосяване на стотиците камиони на ден до автомагистрала " Тракия " и " Марица ", без да се изливат върху така и така натоварената градска мрежа.

Основните действия, които би трябвало да се случат по този път, са две. Първата е Югоизточният обход, който трябваше да свърже " Скобелева майка " с Асеновградско шосе и по този начин да заобиколи Пловдив от изток. Този път е с приблизителна дължина от 5 км. и е очакван като скоростен с две платна. Другата част е ремонтът на остарялото околовръстно, за който дейностите по 14 км. трасе се чака да продължат, по идващите 6 км. сектор сред кръстовищата с Коматевско и Пазарджишко шосе.

Този месец най-сетне беше определен реализатор за първата част. Това е добре познатият в Пловдив " Трейс груп холд ", който (ако няма обжалвания), ще строи против 41.4 млн. лева с Данък добавена стойност.
Избор след две години
Обходът има дълга история. За първи път през септември 2020 година бе оповестена публичната поръчка на стойност 42 млн. лева След първото съобщение тогава Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) реши да приключи процедурата, като се стимулира с пропуски в документите на всички 12 претенденти, подали предложения. Решението за преустановяване излезе през януари 2021 година Последва нова процедура от февруари 2021 година, по която аплайваха 7 компании, само че до отваряне на техните предложения не се стигна близо година по-късно.
Реклама
На 10 март АПИ въпреки всичко реши да стартира разглеждането на получените предложения за обхода. Без особена изненада, претендентите са познатите локални играчи - консорциуми с водещи сътрудници " Щрабаг ", ПСТ груп, " Геострой ", " Парсек груп ", Европейски пътища, а независимо са се явили " Трейс груп холд " и " Иса - 2000 ".

С решение на комисията от 16 март, за реализатор на строително-монтажните работи е определен локалният любимец " Трейс груп холд ", който съгласно класирането е получил 100 точки. Втори в конкуренцията са останали " Щрабаг ", а двама от участниците - обединяването " Пловдив 2021 " и ДЗЗД " Виа Филипополис ", са отстранени от процедурата, заради неотговарящи на условията ценови оферти.
Договор, само че на каква цена
" Трейс " е добре прочут участник в поръчките за строителство на множеството огромни обекти в страната. Според подадената оферта ще би трябвало да построят обхода на града за 41 430 000 лева от които 39 млн. истински разноски за СМР и 1,9 млн. спомагателни разноски.

Ако изборът не бъде обжалван от останалите участници в 10 дневен период, ще се пристъпи към сключване на контракт. Тук обаче огромният въпрос е " Трейс груп холд " да потвърдят своята оферта, която е подадена преди повече от година на тогавашните цени на строителните материали. и даже се наложи Министерство на регионалното развитие да мисли за промени в Закон за обществените поръчки, с които да успее да отговори на заплахата десетки подписани контракти да пропаднат.
Реклама
" Капитал " потърси " Трейс " за коментар по отношение на ценовата оферта и от компанията дадоха обещание реакция, само че досега към момента нямаме техен отговор.
Депутати в деяние
Интересното е, че въпросът със застоялия план за околовръстното шосе получи повод съвсем незабавно след срещата на регионалния шеф на Пловдив Йордан Иванов с народни представители от града, която се състоя на 7 март. На нея стана ясно, че няма финансиране за въпросния път от републиканския бюджет и средства ще се търсят непосредствено от Министерски съвет. Тогава депутатите се проведоха да потърсят отговори за хода на процедурите непосредствено при министър Караджов и подчинената му АПИ. Три дни по-късно АПИ стартира разглеждането на офертите.

" Обектът е препоръчан за осъществяване в капиталовата стратегия на АПИ и в бюджета е очакван финансов запас, който да обезпечи подписването на договорите за строителство и строителен контрол през 2022 година След довеждане докрай на отчуждителните процедури се планува обектът да започва през втората половина на 2022 година ", дадоха отговор за " Капитал " от Министерство на регионалното развитие и АПИ.

Ако пътят бъде приключен се чака доста облекчение на трафика в града и възстановяване на достъпа до автомагистралите, а оттова и до Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Здравеопазване 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Медийна сергия 1 Войната в Украйна 2 Медийна сергия 3 Коментари и разбори Реклама
Що се отнася до другата част от околовръстното шосе - това от Асеновград до Пазарджишко шосе, което се намира в потресаващо положение, за него също е открито финансиране от бюджета на Агенцията, потвърдиха оттова за " Капитал ". Стойността на целия ремонт е 25 млн. лева До момента са отремонтирани 8 км. сектор от кръстовището на Коматевско до Асеновградско шосе.

" По оставащите за ремонт 6 км. сектор от Коматевско шосе до Пазарджишко шосе ще започват ремонтни действия незабавно след възстановяване на метеорологичните условия ", обявиха от пътната организация.

Тече и създаването на механически план за разширението на този път. Реалистичния период за завършването на плановите процедури е 2023 година След това обаче към година още ще лишават отчуждителните процедури.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР