Пловдивски зъболекари започват проект „Детски зъби в опасност - какво

...
Пловдивски зъболекари започват проект „Детски зъби в опасност - какво
Коментари Харесай

Пловдивски зъболекари с кампания за най-малките

Пловдивски зъболекари стартират план „ Детски зъби в заплаха - какво да вършим? “. Идеята е на Районната гилдия на Българския зъболекарски съюз, взаимно с Медицинския университет в Пловдив и е подкрепена от Факултета по публично здраве и Факултета по дентална медицина към МУ. Според доктор Трифон Антонов, ръководител на РК на БЗС, начинанието под тепетата е естествено продължение на Националната стратегия за профилактика на денталните болести сред 0 и 18 година, която развива Министерството на здравеопазването. Проектът идва в отговор на наклонността за влошаващо се зъбно здраве още в ранна възраст и ще дава препоръки по какъв начин да се избегнат проблемите в бъдеще.



Чрез самодейността експертите по дентална медицина подхождат стратегически към проблемите с детските зъби. Целта им е да разширят познанията на всички, ангажирани по някакъв метод с детското здраве, с цел да затвърдят активността по предварителна защита. Залагайки на обучение, пловдивските зъболекари се концентрират не върху обособения проблем, а върху оралната заболеваемост като цяло, която би могла да бъде доста понижена при положително знание и грижа за детските зъби.

С плана си те се стремят да насочат вниманието към проблемите със зъбите в детска възраст на шест съществени групи в обществото, които имат директно отношение към тематиката. На първо място това са самите деца, които би трябвало да бъдат подготвени да поддържат вярна орална хигиена, както и да се хранят по здравословен метод. Специалистите ще им изясняват освен по какъв начин да употребяват четката и пастата за зъби, само че и кои храни са потребни и кои е добре да отбягват, ще ги научат по какъв начин тъкмо да употребяват храната и напитките, с цел да не слагат в риск своите зъбки. С тази си задача те ще влязат в детските заведения, с цел да се срещнат с малчуганите.

Проектът цели да обхване децата сред 3 и 6 години - възрастта, в която се построяват трайните привички, като ги запознае с най-основните понятия и ги научи по какъв начин да поставят грижа за зъбките си. Доц. доктор Нина Мусурлиева, която е детски дентален доктор и е един от уредниците на акцията, планува децата да бъдат разграничени на 3 групи, с цел да се отговори оптимално на потребностите им. За да привлекат вниманието им, беседите с тях ще разчитат най-много на игрови способи, картинки и песнички. Разбира се, с цел да работят с децата, зъболекарите ще се извърнат първо към родителите, които би трябвало да дадат единодушието си детето да взе участие в заплануваните действия.

Другата съществена група, към която лекарите по дентална медицина се обръщат посредством плана си, са тъкмо родителите. Желанието на експертите е да убедят майките и татковците в нуждата от интензивно отношение към предварителната защита на денталните проблеми. Според тях обезпечаването на четка и паста не е задоволително, с цел да построи малчуганът значимите привички. Затова са нужни деликатни пояснения и всекидневно приучаване към верните орално-хигиенни привички. Същото обръщение ще бъде отправено и към групата на учителите и помощния личен състав в детските заведения. Предвид продължителния си контакт с децата тези специалности имат съществена роля като възпитатели и по тази причина присъединяване им в промоцията на денталното здраве е основен детайл, на който просветната акция залага.

Идеята на експертите от РК на БЗС - Пловдив, Факултета по дентална медицина и Факултета по публично здраве планува още те да се извърнат към своите сътрудници в медицинските среди, като им припомнят за значимостта на холистичния метод към здравето. Това ще е посланието както към групата на денталните и общопрактикуващите лекари, по този начин и към други експерти - педиатри и акушер-гинеколози. Последните имат доста значима роля заради контакта им с бременните дами, чието държание по време на бременността оказва директно въздействие върху бъдещето развиване на зъбките на детето.

С това диференциране на таргетните групи заетите по плана сега приготвят наличието на приспособени стратегии. Идеята е да се обзет и студенти по дентална медицина от ФДМ към МУ-Пловдив, които да промотират оралната хигиена и здравословното хранене по-късно в специалността си. Включването на самите деца, родители и учители припомня на обществото за нуждата то да спомага в профилактиката и предварителната защита, като всеки един демонстрира персонална отговорност.

По мотив на започващата самодейност доктор Антонов акцентира, че работата по плана подчертава върху нуждата от здравна култура, като не се плануват прегледи или инвазивни процедури. По този метод съгласно него ще се запълни една ниша в зъбната профилактика.

Подобно виждане за акцията споделя и проф. Ростислав Костадинов от Факултета по публично здраве в Пловдив. Според него планът натъртва на интердисциплинарната връзка сред здравните експерти. Затова и не се планува краен период за активността по него. Целта е да се провокира интерес в цялата страна.

За момента срещите сред зъболекарите и таргетните групи се преценяват с подтекста на епидемиологичната конюнктура на локално равнище, като при триумф уредниците имат предпочитание да изнесат самодейността и в районен проект.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР