Пловдив скоро ще се сдобие със собствена лаборатория за тестване

...
Пловдив скоро ще се сдобие със собствена лаборатория за тестване
Коментари Харесай

Най-накрая: Тестват проби на шофьори за дрога и в Пловдив

Пловдив скоро ще се снабди със лична лаборатория за тестване на кръвните проби на водачи за наркотични субстанции. Това стана ясно от открита социална поръчка за основаване и съоръжение на такова звено в УМБАЛ „ Пловдив “.
Припомняме, че до момента всички проби за дрога се проучиха единствено в София, а забавянето при тестванията доближава до близо година след взимане на биологичния материал. Това основава големи неудобства за водачи, чийто полеви дръг тест е посочил позитивна проба поради приложимост на лекарства да вземем за пример, само че кръвната проба демонстрира, че лицето не е използвало неразрешени субстанции. Така водачите остават с висящи досъдебни производства, с отнети книжки и със свалени номера или както повелява новия закон – с отнети коли, до определяне на кръвната проба.
При приемане на новата нормативна уредба, която стегна режима за пияни и дрогирани водачи, от Министерство на вътрешните работи дадоха обещание да бъдат отворени нови звена за тестване на кръвни проби, тъй че процесът по анализиране да стане доста по-експедитивен и да не се стига точно до този абсурд – почтени хора да бъдат с отнети книжки, да изгубят работата си, да понесат обществения камшик и да се разделят с колите си поради неточни полеви проби.
Наказания има както за водачите, по този начин и за притежателите на колите. Ако открият, че караме с над 1,2 промила алкохол, колата ни се конфискува. Ако обаче не е на наше име – притежателят би трябвало да заплати пазарната стойност на автомобила.
При отвод на лидер да даде проба пък наказването е до 6 години затвор и санкция до 2000 лева
Новата лаборатория в Пловдив ще се намира в границите на УМБАЛ „ Пловдив “. Предмет на поръчката „ Доставка, монтаж и въвеждане в употреба на принадлежности за установяване на наркотични субстанции в проби от кръв и урина за потребностите на „ УМБАЛ – Пловдив ” АД за потребностите на „ УМБАЛ – Пловдив ” АД “. Прогнозна стойност без Данък добавена стойност е 210 000 лв..
За лабораторията е нужен газов хроматограф с оптималната температура на пещта не по-ниска от 450 градуса, както и друга профилирана инсталация и принадлежности за потреблението ѝ.
Обществената поръчка се разпорежда въз основа на „ стопански най-изгодна оферта ” – аршин за възлагане „ оптимално съответствие качество/цена ”. Крайният период за подаване на предложения е до среднощ на 9 ноември 2023 г.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР