Пловдив. Проектът за водоснабдяване на Брестовица ще бъде преработен и

...
Пловдив. Проектът за водоснабдяване на Брестовица ще бъде преработен и
Коментари Харесай

Търсят европейски средства по проект за водоснабдяването на Брестовица

Пловдив. Проектът за водоснабдяване на Брестовица ще бъде модифициран и към него ще се включи създаване на канализация и пречиствателна станция, с цел да може да се кандидатства за финансиране с европейски средства. Това сподели Иван Иванов, ръководител на Управителния съвет на " Български ВиК холдинг " след закрита за медиите среща при регионалния шеф Ангел Стоев, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив .
По-рано поданици на обитаемото място стачкуваха пред постройката на регионална администрация поради казуса с манган във водата, който е от години.

Проектът, включващ преасфалтиране на всички улици, е на стойност 31 милиона лв.. Надзорният съвет на ВиК холдинга е отказал финансиране точно поради съществуването на асфалтиране, защото това не е типична активност на водния оператор. Сега планът още веднъж ще бъде показан за утвърждение, а частта за асфалтирането на улиците ще се взема решение по различен метод.

В случай, че бъде отказано европейско финансиране, което е на 80% безплатно, ВиК холдингът е подготвен да стане поръчител пред комерсиална банка, от която ВиК Пловдив да вземе заем, с цел да осъществя плана. Ако е заем обаче това ще е за сметка на цените на водата за потребителите.

Иванов сподели, че до края на септември ще има изрично решение по какъв начин ще се финансира подмяната на водопровода и построяването на канал и пречиствателна станция. До тогава ситуацията с водоснабдяването остава непроменено.

" За страдание, водата е каквато е. ВиК ще продължат да взимат проби ", заключи Иван иванов от ВиК холдинга.

Той добави че е отправено питане до КЕВР дали може да се направи комерсиална отстъпка за хората, които не получават вода и се чака тия дни отговор.

Вецът над Брестовица, поради некачествено осъществяване, също основава причина подпочвените води да се замърсят, сезирани са институциите и притежателят, сподели още Иванов. 

Дълготрайно решение на казуса е реализирането на плана Въча, само че той е дълготраен. 

Не се чака фактът, че тече предизборна акция да се отрази неподходящо върху решението на казуса в Брестовица, защото всички партии имат интерес да се реши удобно.

Междувременно хората от Брестовица се събират довечера и ще вземат решение дали да продължат с протестните си дейности. Те се заканиха, че ще заведат искове против ВиК за това, че са плащали водата на цените на питейната, а действително тя не е годна за пиянство.

Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР