Пловдив отбелязва тържествено 137-та годишнина от Съединението на България и

...
Пловдив отбелязва тържествено 137-та годишнина от Съединението на България и
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив, честваме Съединението с редица събития

Пловдив отбелязва тържествено 137-та годишнина от Съединението на България и празника на града. Събитията от празничната стратегия стартират с мемориалния маратон, който потегля от Съединение. В 10 часа в катедрален храм „ Света Богородица “ Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще отслужи церемониален молебен.  В 11 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина, а в 11.30 часа – на паметната плоча на майор Райчо Николов. Събитията във връзка честването на Съединението не престават в 12.00 часа на пл. „ Стефан Стамболов “ с концерт на Биг Бенд Пловдив, с диригент Николай Гешев.

В 12.30 часа в зала „ Съединение “ на Регионалния исторически музей ръководителят на Общинския съвет инж. Александър Държиков и кметът на града Здравко Димитров ще връчат оценката „ Почетен жител на град Пловдив “ на Евгений Тодоров и роднини на Нери Терзиева, удостоена посмъртно.  Празничната стратегия продължава в 19.00 часа пред Военния клуб, където родолюбци от комитет „ Родолюбие “  ще показват възстановка на събитията от 6 септември 1885 година.  В 19.30 часа, още веднъж на пл. „ Стефан Стамболов “, ще се състои концерт-спектакъл “Jazz & Traditions Vol.2 “ с присъединяване на Нина Николина, Калин Вельов, Мартин Ташев, Мирослав Турийски и Таня Първанова.

Кулминацията на честванията е от 20.30 часа на площад „ Съединение “, където ще има тържествена заря-проверка във връзка 137-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив. Във военната гала ще вземат участие духов оркестър, представителни роти, факлоносци, венценосци под командването на командира на Съвместното командване на специфичните интервенции и шеф на гарнизон Пловдив военачалник – майор Явор Матеев. Официални слова ще бъдат произнесени от кмета на Пловдив Здравко Димитров и президента на Република България Румен Радев. Водещи са актьорите от Драматичен спектакъл Пловдив – Петър Тосков и Мария Генчева.

Още за събитията в Пловдив четете в най-хубавия културен гид " Марица "  .
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР