Пловдив. Най-новата постоянна музейна изложба на Регионален исторически музей (РИМ)

...
Пловдив. Най-новата постоянна музейна изложба на Регионален исторически музей (РИМ)
Коментари Харесай

Изложба в Регионалния исторически музей показва пътя на Пловдив към модерния свят

Пловдив. Най-новата непрекъсната музейна галерия на Регионален исторически музей (РИМ) – Пловдив, озаглавена " Пловдив по пътя към модерния свят ", бе публично показана в зала " Съединение " на РИМ на пл. " Съединение ", съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пловдив . Изложбата е подредена в напълно ремонтираното южно крило на Областното заседание на Източна Румелия на пл. " Съединение " 1 и е първата непрекъсната музейна галерия в града, която наблюдава модернизацията му от Освобождението на България през 1878 година до втората половина на XX век.

" Показали сме изключителните исторически процеси, които протичат тук в Пловдив, през времето на рационализация. Това е тази промяна на града от ориенталски - със занаятчийския капан и многото джамии, с турските квартали, до втората половина на 20 век, когато в границите на тези 60 години Пловдив се трансформира в европейски съвременен град ", описа шефът на Историческия музей Стефан Шивачев. " В снимков материал са показани стадиите на това. 15 години по-късно това е град, в който израства първият храм, мъжката гимназия, новата гара, прокарани са първите булеварди и градини. В съпоставяне с тези пет века безвремие, това е едно зашеметяващо бързо развиване ", сподели още Стефан Шивачев.

В изложбата се наблюдават другите стадии от развиването на града до втората половина на 20 век. За тези 50-60 години в Пловдив се появяват мъжка и девическа гимназии, главната улица, цели жилищни квартали, появява се градоустройството, до момента в който ориенталският град е бил строен случайно.

В първата зала е проследено общинското самоуправление. Оказва се, че централизираната османска империя се превключва на самоуправление и точно общината е институцията, върху която пада цялата отговорност за канализация, електрификация и всичко, което касае хората.

В специфична зала са показани скъпи сбирки, като тази на първия кмет на Пловдив Божидар Здравков - негови дрехи, персонални движимости и всичко останало от него. Направена е възстановка на кметския кабинет, има и забавен портрет на втория кмет на Пловдив Иван Гешов.

Показват се и съхранените вещи на проектант Шнитер и други Може да се види и наградната система на общината до съвременността, както и носителите на почетния знак на града.

Втората зала е отдадена на промишлеността. Един от най-характерните процеси на модернизацията е точно индустриализацията. В Пловдив тя е била закъсняла, само че по-късно е била доста ускорена. Може да се видят фрагменти от основаването на Бирената фабрика, развиването на консервната промишленост, парфюмерийната промишленост, тютюневия град. Това са изключително интересни неща и експонати.

На монитори в музея е вкарана текстовата информация, биография на индустриалци и предприятия обособени. Ще бъде инсталирана и мултимедия, на която ще се демонстрират филми за архитектите на Пловдив, за първото българско панаирно ревю, което е било извънредно събитие в Пловдив.

" Идеята е тази експозиция да се трансформира в база за образование на пловдивските деца. Подредени са и технически средства, които навлизат в бита на хората – първата пералня, най-старият телефон, телефон с шайба, показани са един от първите грамофони ", добави Шивачев и уточни, че показаните експонати са над 400.

Бройката се добавя и от сбирка български монети. Показано е колекционерството като метод за оползотворяване на свободното време и демонстрира и развиването на банковото дело в Пловдив, който е бил подобен център.

В последната зала са показани сбирки, които са подаяние на музея, свързани с бележити личности в публичния живот - доктор Константин Стоилов, министър-председател и огромен политик в България, дарена от наследниците му,  персоналната сбирка и на брачната половинка на Найден Геров – Мария, колекция на Недко Каблешков, дарена също от наследниците.

Подготвят се и информации за всички квартали. Децата, които ще посетят музея, ще могат да създадат информации по кое време е издигнат техният квартал. Ще бъде вкаран и указател за всяка улица, къде се намира. Ще видят и една от първите табели на улици, която е отлята от чугун. Това е било правено с обособена матрица и се е предписание за вечността.

Стефан Шивачев прикани пловдивчани да отидат в музея и да видят тези неща. Пловдив е град, който в предишното е бил характерен с това, че натрупванията и всичко, което е сторено в него, е направено за вечността. И в новата ни история Пловдив има водещо место в развиването на страната, само че и в този първи интервал са основани изключителни полезности, каквато е Главната улица, да вземем за пример.

" Всичко това са натрупвания в продължение на епохи и образуват облика на един античен и безконечен Пловдив ", сподели още Стефан Шивачев.

Експозицията е отворена, тъй като това е единствено един стадий за проявление на новата ни история. Тя ще се добавя занапред.

Изложбата, подредена в зали от музея на площад " Съединение " ще бъде открита още на 2 септември, само че формалното разкриване ще е на 6 - ти септември, когато Пловдив е център на тържествата за Съединението на България.

Откриването за формалните посетители на Пловдив на 6 септември е от 19.45 часа. 

Изложбата ще е отворена по-късно гратис за жители от 9.30 до 15 часа.

" В изложбата не се занимаваме с политика, а единствено демонстрираме нещата, които касаят живота на обикновените хора ", разясни Стефан Шивачев.

Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР