Пловдив. На пореден протест се събраха жителите на квартал Кършияка“

...
Пловдив. На пореден протест се събраха жителите на квартал Кършияка“
Коментари Харесай

Пловдив: Жителите на квартал „Кършияка“ се събраха на пореден протест срещу застрояването на парка в квартала

Пловдив. На следващ митинг се събраха жителите на квартал „ Кършияка “ против застрояването на парка до хотел „ Санкт Петербург “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Пловдив . Хората упорстват общината да откупи терена от частника, с цел да може паркът да остане в гъсто застроения квартал. Днес протестиращите започнаха нова подписка против настояванията на притежателя Байрям Солак, които бяха подадени в четвъртък в общината. В тези претенции Солак упорства да се отстранен бункерите, които се намират в границите на парцела му, само че публично не се водят ничия благосъстоятелност. По думите на Асен Костов, ръководител на Инициативния комитет на протестиращите, Солак е изказал пред кмета Иван Тотев готовността си да отстъпи 5 дка от терена за прилагане от общината, само че ясно е декларирал желанието си да застрои останалите 11 декара от терена. Днес протестиращите от квартала организираха нещо като референдум, като в подписка се опълчиха на всички тези претенции на Солак. Подписката продължава, в нея към този момент са се подписали над 300 души. Тя ще бъде входирана в общината. В интернет също върви петиция, в която към този момент са се подписали към 4000 души за запазването на зелената повърхност.
Много са въпросителните към терена от 16 дка, поради който стачкуват хората от квартал „ Кършияка “. Три разнообразни предопределения има той съгласно кадастралната карта, Подробен устройствен план и Общ устройствен план. Неизрядната документи на парцела поражда подозрения за корупционни схеми. В рамките на парцела съществуват и уреди, които са заличени и не съществуват на никое място. Това са въпросните бункери, които преди години са били благосъстоятелност на страната, в лицето на някогашната „ Гражданска отбрана “ и тоалетната в парка, която мистериозно е изчезнала от проектите и скиците. Запознати в тази област хора от квартала разясняват, че за заличаването на тези уреди най-вероятно притежателят също е платил на служители. Всичките тези въпроси изискват ясни отговори, само че към този момент такива няма.
Междувременно за следващ път жителите на квартала приканват прокуратурата да се намеси в проблема. Хората желаят също по този начин да схванат какво наказване ще понесат отговорните за изсичането на 64-те здрави дървета в парка, което стана причина да се вдигнат на митинг.
В понеделник представители на Инициативния комитет ще опитат да се срещнат още веднъж с кмета на Пловдив, с цел да схванат до каква степен стигна оценката, предоставена на трима самостоятелни лицензирани оценители. От тази оценка ще зависи дали общината ще откупи парцела от притежателя. Иван Тотев разгласи, че ще опита да си върне терена, само че на търпима цена.
В четвъртък протестиращите ще участват още веднъж на съвещанието на Общинския съвет, с цел да чуят отговорите, които сложиха на предходното съвещание и които касаят статута на терена.
Протестите няма да спрат, безапелационни са хората от квартала. Те се заканват да преминат даже към гражданско непокорство, само че няма да разрешат той да бъде застрояван. „ Кършияка “ е най-гъсто обитаемият квартал в града, а този парк е единствената зелена повърхност, където може да играят децата.
Освен това паркът има и историческо значение - върху него са били разположени първите казарми на именития 9-ти пехотен Пловдивски полк.
Цветана ТОНЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР