Пловдив. Изложбата Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ започва обиколката

...
Пловдив. Изложбата Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ започва обиколката
Коментари Харесай

Изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ започва обиколката си от Епископската базилика на Филипопол

Пловдив. Изложбата „ Български монументи под закрилата на ЮНЕСКО “ стартира обиколката си от Епископската базилика на Филипопол, оповестиха за Радио " Фокус " - Пловдив от пресцентъра на Община Пловдив.

В галерията на посетителски център „ Епископската базилика на Филипопол ” за първи път се откри галерия. Поводът е отбелязването на 65 години от българското участие в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията. Знаковата експозиция се осъществя с помощта на Държавния културен институт към Министерство на външните работи, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, със съдействието на Община Пловдив и общителното домакинство на Общински институт „ Старинен Пловдив “.

В забележителния монумент на културното ни завещание са показани българските монументи, включени в листата на обектите от международното културно и естествено завещание. Посетителите могат да се насладят на гледки от вековните букови гори на резерватите в Национален парк „ Централен Балкан “ като част от сериен обект на ЮНЕСКО „ Старите и вековни букови гори на Карпатите и други райони в Европа “, Ивановски скални манастири, Природен резерват „ Сребърна “, Свещарската гробница, Мадарски конник, Национален парк „ Пирин “, Боянската черква, Казанлъшка гробница, Стар град на Несебър и Рилски манастир.

Изложбата откриха зам.-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, Снежана Йовева-Димитрова - Директор на Държавния културен институт към Министерство на външните работи и Христо Георгиев, основен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Домакин на събитието бе доцент Елена Кантарева-Дечева - и.д. шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “. Сред гостите бяха Нанси Шилър - президент на фондация „ Америка за България “, Десислава Тальокова - изпълнителен шеф на фондация „ Америка за България “, както и огромна част от екипа, който върна към живот и трансформира в забележителна Епископската базилика на Филипопол - археологът Жени Танкова, доктор Станислав Станев, арх. Милена Крачанова, арх. Красимир Тодоров, както и общественици, публицисти и жители.

Пламен Панов благодари на основателите и изрази удовлетворение, че тъкмо с такава галерия се прави премиера на галерийното пространство на най-новия културен център на Пловдив, който за малко се е трансформирал и в най-притегателен за посетителите. В своето изложение Снежана Йовева-Димитрова благодари на екипа, спомогнал за реализиране на изложбата, в която посредством професионални художествени фотографии и триезично показани научно издържани текстове, се демонстрира уникалността и хубостта на българските монументи, включени в листата на обектите от международното културно и естествено завещание. Тя означи и значимата роля на авторитетния фотограф Иво Хаджимишев - създател на множеството показани фотографии в експозицията. Снежана Йовева показа пред множеството, че точно от Пловдив, от Епископската базилика на Филипопол, изложбата стартира своето пътешестване. В словото си Христо Георгиев - основен секретар на Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, изрази задоволството си от реализацията на изложбата и подчертава върху обстоятелството, че страната ни е една от най-активните членки - благонадежден сътрудник за осъществяването на главните цели и стратегии на организацията, хазаин на Генералната конференция, състояла се отвън централата на организацията в Париж. Георгиев не скри своите възторженостти към екипа осъществил плана за реставрацията и експонирането на „ Епископската базилика на Филипопол и изрази вяра, че серийният обект „ Епископската базилика на Филипопол и късноантичните мозайки от Филипопол “ ще намерят място в листата на обектите от международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Представената галерия е мотив пловдивчани и гостите да оценят благосъстоянията на хилядолетен Пловдив, чието справедливо място е в листата на международното културно завещание.

Изложбата може да бъде забелязана от гости до септември 2021 година

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР