Плодовете и зеленчуците са живи, макар и да са откъснати

...
Плодовете и зеленчуците са живи, макар и да са откъснати
Коментари Харесай

Имат ли ефект светлината и тъмнината върху зеленчуците в хладилника?

Плодовете и зеленчуците са живи, въпреки и да са откъснати от мястото, където са растяли, те не престават да метаболизират досега, в който или ги употребите или изгният изцяло. Ако се съобразяваме с това нещо има доста по-голяма възможност да съумеем да ги съхраним вярно.

Както човек има своя вътрешен часовник, който дели всекидневието ни на дневен и нощен режими, като по този метод въздейства и на метаболизма ни, на стареенето и на голям брой други процеси, по същия метод плодовете и зеленчуците са чувствителни към светлото и тъмното.

Като се пренебрегне обстоятелството, че когато ги купите, те към този момент са откъснати, е добре да знаете, че даже и по-късно, количеството светлина може да повлияе на витамините в тях.

Първоначално проучвания били направени върху растения от семейство Кръстоцветни (зеле, карфиол, броколи) и крайният резултат посочил, че при избрани условия, въпреки и откъснати, те не престават да трансформират производството на някои химикали в структурата си. Оказва се, че те реагират на тъмнината, по отношение на своите „ защитни хормони ”, наречени глюкозинолати.

 маруля в хладилника

Именно те придават горчив усет на зелето, хряна, ряпата, карфиола, цвеклото и други Когато са още в природата този хормон ги защищава от нападения на животни. Когато обаче тези артикули към този момент са у вашия дом по-добре се постарайте да ги консумирате допустимо най-скоро, тъй като в противоположен случаи с времето усетът им се трансформира.

В лабораторни проучвания бил изработен опит с купешко зеле - половината държано на мрачно, а другата половина на натурален светлинен цикъл. В последна сметка се оказало, че когато били пуснати гъсеници всред зелките, по-малки провали имало по тези, които били държани на естествена светлина. Същото било опитано и със спанак, марули, моркови, боровинки, сладки картофи и тиквички и резултатът още веднъж бил същия.

Важно е обаче да кажем, че с изключение на да държат гъсениците настрани глюкозинолатите са противоракови съединения, които отстраняват канцерогенните субстанции в организма. Именно по тази причина не трябва да оставяте плодовете и зеленчуците за дълго неупотребени.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР