Плодът на есента - дюлята, е създадена от майката природа

...
Плодът на есента - дюлята, е създадена от майката природа
Коментари Харесай

Дюлята и нейните 100 полезни свойства

Плодът на есента - дюлята, е основана от майката природа освен за нашите вкусови рецептори, само че също по този начин и за нашето здраве.

Независимо от това по какъв начин ние се възползваме от плода – недопечен, варен, сушен, дюлята поддържа свойствата си и ползотворните резултати върху тялото.

На първо място, дюлите могат да поддържат цялата имунна система изключително в студеното време, усъвършенстват храносмилането и дихателната система, а също по този начин може да помогне и в битката против акне.

Пресните дюли са естествени средства за предотвратяване на черния дроб от болести, само че оказват помощ и против появяването на психологични разтройства. При пациенти с такива болести е добре в дневното меню да участва и плод дюля.

Дюли и имунна система

Още преди 4000 години дюлята е била употребена от римляните и гърците за подсилване на имунната система. И нашите предшественици са знаели доста добре за какво да ги употребяват – те са богати на желязо, калий и магнезий.

Също по този начин тези деликатеси на есента се радват на богато наличие на биоктивни субстанции – танин и пектин и на витамините А, Б, С и РР.

 Дюля

Танинът в композиция с пектин поддържат здравето на лигавицата на храносмилателния тракт.

Антиоксидантите, съдържащи се в дюлята, са същинска помощ в битката против заболяване от рак.

Друго преимущество е концентрацията на калий, намираща се в плода, която оказва помощ за намаляването на съдовото налягане.

Експертите приписват на дюлята 100 свойства, измежду които са противовъзпалително, стягащо, успокояващо, като аналгетик, отхрачващо и др.

Похапвайки дюля на празен корем, помагате за подсилване на венците, възстановявате минерализацията на зъбите, премахвате токсините и умората.

Съдържащият се витамин С в сока на плода оказва помощ в битката против настинките и грипа и забавя процеса на еволюция на микроелементите, които го поддържат.

 Сок от дюли

Една чаша дюлев сок се предлага всеки ден в продължение на 30 дни за тези, които страдат от отмалялост, имат проблеми със сърцето и дишането.

Пектиновите субстанции на дюлята са от значително значение за намаляването на холестерола.

Семената на дюлята и техните лечебни ефекти

В помощ семената на дюлята са доста ефектни при лекуване на кашлица, астма, диария или маточни кръвотечения. Помага и при лекуване на туберкулоза в ранен стадий, трахеит, бронхит или ангина, като се предлага да се употребяват семената на дюлята.

Сбогом, анемия!

Дюлята подтиква апетита и за това се предлага в дневното меню на злояди деца в композиция с мед, моркови и ябълки.

Насърчават и физическата мощ.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР