Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) няма да сезира Конституционния

...
Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) няма да сезира Конституционния
Коментари Харесай

Казусът с отписването на Пеевски и Карадайъ няма да влезе в Конституционния съд

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) няма да сезира Конституционния съд по отношение на жалбата на Десислава Иванчева против решението на ЦИК да отпише като евродепутати Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи, макар че са определени.

Решението на съдиите от Върховен административен съд е било взето с гласовете на 53-ма магистрати от 71 участвали на съвещанието. Подкрепа за настояването на Иванчева и сезирането на Конституционния съд по въпроса са декларирали с вота си 18 съдии.

На първите две места в листата на Движение за права и свободи бяха водачът на партията Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски, само че след изборите те се отхвърлиха от постовете на евродепутати, а местата им заеха Атидже Алиева и Искра Михайлова.

Според Иванчева зачетените от Централната изборна комисия (ЦИК) заявки на Карадайъ и Пеевски да отдръпват единодушието си за присъединяване в изборите след провеждането им, съставлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното изборно право и с демократичните правила на страната, показват от Върховен административен съд.

Иванчева беше написала още в претекстовете си в жалбата до съда, че решението на ЦИК нарушава Конституцията, съгласно която не се позволява корист с права, както и тяхното практикуване, в случай че то накърнява права или законни ползи на други.

Само преди дни Върховен административен съд приключи две каузи, заведени от съдружие " БОЕЦ ", които също възразиха срешу решението на ЦИК за отписване на двамата определени за евродепутати. Основанието бе, че сдружението няма юридически интерес да оспорва.

Десислава Иванчева бе наказана на първа инстанция на 20 година затвор за рушвет, а в това време бе издигната от предприемчив комитет " Непослушните " за евродепутат и влезе в предизборната конкуренция. Тя получи 30 310 гласа (1,55%), което е повече от поддръжката за ръководещите Валери Симеонов и " Атака ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (631)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР